ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ЗА ПЪРВИ НОЕМВРИ

...
01.11.2020 / 11:18

Уважаеми жители на Сливенска област,

 

Първи ноември е обявен за празник на народните будители през 1922 година от министъра на просвещението Стоян Омарчевски. В издадения документ е записано, че на „този ден се отдава почит към големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

 

Стоян Омарчевски е роден в нашия край, в Нова Загора, завършил е философия и право. Като министър извършва големи промени: основното образование става задължително; заварва 561 училища, но построява още над 1000 предимно в малките селища; въвежда правописна реформа; освобождава от данъци детската литература; създава Художествената и Музикалната академия. Негова е заслугата още през 1921 година домът на Иван Вазов да стане музей – пореден родолюбив акт на почит към голяма личност и будител, който приживе е посъветвал поколенията: „България заслужава да се потрудим за нея!“.

 

Необичайната епидемична обстановка днес ни налага да пренареждаме обичайното си ежедневие и навици, за да се справим с обичайните си задължения и радости. Днес особено трябва да се потрудим за словото, защото общуването се променя. Не трябва да губим богатството на словото в необятното пространство на интернет, нито в живия разговор, защото ще се скъса истинската връзка между хората. То е сила, която обединява.

 

Нека изразим почит към нашите будители от миналото. И уважение към будителите днес. Независимо от новите предизвикателства, вървим с техните крачки напред, следваме тяхното вдъхновяващо слово в името на големи цели – общите духовни ценности и бъдещето на децата ни. България заслужава да я обичаме!

 

С уважение:

Чавдар Божурски

Областен управител на област Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев