СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНАТА СЕ ОПИТВА ДА ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

...
19.05.2020 / 14:06

Кризата с коронавируса промени финансовата ситуация на Община Сливен. Това каза днес на брифинг кметът Стефан Радев.

 

„Тази година отново преживяваме драматична промяна от гледна точка на това, че тя беше предвидена да е една от последните по-трудни във финансово отношение години. Имам предвид подобни на тези от миналия мандат и постепенно трябваше да започнем да оставяме в миналото периода с високата задлъжнялост и с невъзможността да отделяме сериозни средства за инвестиции“, коментира кметът.

 

Той посочи обаче, че за съжаление не само събитията с коронавируса са оказали влияние.

 

„В началото на годината се наложи да върнем целия размер на безлихвения заем, който бяхме получили от 5 милиона лева. Със стартирането на кризата със заразата намаляха сериозно приходите в общината. Към този момент част от тях започват да се компенсират. Говоря за данъчните приходи, но все още са 30% по-малко от това, което трябва да реализираме като приходи. Ако говорим в числа – ако остане този процент и ако не компенсираме голяма част от него, това ще е сума от порядъка на 5 – 6 милиона за годината, което е много сериозна сума за нашата община“, обясни Радев.

 

Миналата година Община Сливен спечели дело за 4,5 милиона лева срещу Министерството на околната среда и водите. През 2017 година министерството наложи запор върху сметките й като следствие от финансова претенция на ведомството. Тя касаеше изпълнението на първия воден цикъл в града. Днес Стефан Радев обяви, че претенциите са подновени.

 

„От НАП се опитаха да го съберат като частно-държавно вземане вземането на МОСВ, което те твърдят, че имат. Не успяха. Сега започват по реда да го обявят за публично-държавно вземане. Така че и от тях имаме запорно съобщение за близо 5 милиона лева. В тази част трябва да кажа, че ние оспорваме това вземане. Завели сме ново дело вече в Административния съд, след като го спечелихме в гражданския. Но така или иначе това също е значим риск пред общината“, посочи градоначалникът.

 

По думите му, кризата с коронавируса е замразила и инвеститорския интерес, както и желанието на бизнеси за покупка на общински активи.

 

„Бях казал, че имаше много сериозен интерес за част от терена на летището – голям инвеститор със сума, с която на практика щяхме да изградим целия индустриален парк. Към този момент инвеститорите се въздържат от нови покупки. Това допълнително променя ситуацията от тази, в която бяхме“, стана ясно още от думите на кмета.

 

Той допълни обаче, че колкото и да е трудна ситуацията, общината е била в много по-тежко финансово положение преди 4 – 5 години. В момента не се говори за ограничаване, на която и да е от общинските дейности.

 

„Това говори, че Община Сливен вече е на една друга плоскост на финансово състояние и може да поема такива рискове и такива неблагополучия“, смята Стефан Радев.

 

Той обясни, че общината се опитва да използва всички възможни инструменти за инвестиции – европейски фондове и национално финансиране, с които да се задвижи икономическата активност, фирмите да могат да работят и хората да могат да получават доходи.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев