ДИПЛОМАТИТЕ НИ В САЩ ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ НА ГРОБА НА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ ОТ ИМЕТО НА ПРИЗНАТЕЛНИТЕ СЛИВЕНЦИ

...
25.10.2019 / 15:48

Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във Вашингтон, САЩ поднесоха цветя на гроба на първия български посланик в САЩ и член на Българската академия на науките Стефан Панаретов. Това съобщава посланик Тихомир Стойчев в грама до зам.-министъра на външните работи Георги Георгиев, заявиха от областната администрация в Сливен. Копие от грамата и снимки от поклонението бяха изпратени до областния управител Чавдар Божурски.

 

Стефан Панаретов /1853-1931 г./ е роден в Сливен. Завършил е Робърт колеж в Цариград, където остава да преподава български език. Той е учен, който посвещава житейския си път на българската кауза и на развитието на отношенията между България и Съединените американски щати. След като приключва дипломатическата си кариера, преподава в университета „Джордж Вашингтон”.

 

Панаретов умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтон.

 

Преди десет години, по съвместна инициатива на областната администрация, външното министерство и посолството ни в САЩ за първи път бяха поднесени цветя на надгробната плоча на сливенеца от името на признателните му съграждани, дипломатите и българското общество.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев