С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 134 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

...
06.09.2019 / 22:36

С тържествена церемония Сливен отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

Събитията започнаха на площад „Цар Освободител“, където се състоя празничен концерт с участието на Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“.

 

По-късно честванията продължиха на площад „Хаджи Димитър“. Множество жители на Сливен и гости на града се присъединиха към официалните гости заедно да отбележат тържествения акт от 6 септември 1885 година.

 

На събитието кметът Стефан Радев поздрави всички българи по повод един от най-значимите празници на страната ни. В словото си той посочи, че българският народ трябва да съхранява и следва завета на тази значима дата и да не забравя, че е силен, когато е единен. ,,Съединението е едно от най-дръзките и смели начинания в нашата история, което и по тогавашните, и по сегашните стандарти, е нещо велико. Градът ни като втори по значимост в Източна Румелия не остава настрана от тези събития. Тук е вторият по важност съединистки комитет, начело с Димитър Куртев. За Сливен, 6-и септември е първият ден, в който ставаме част от свободна България”, заяви Стефан Радев.

 

,,Преди четири години поех символите на Сливен, заклех се като кмет с ясното съзнание каква отговорност носи този пост. През тези години слушахме гласа на хората, преодоляхме много трудности, постигнахме и много успехи. Пред нас стоят нови предизвикателства и възможности. Решен съм да продължа да работя за развитието и просперитета на родния ми град и съгражданите ми, заради светлата диря на нашите предци и в името на децата на Сливен. Съединението ни дава един много важен урок и той е, че когато сме отдадени на кауза, когато сме единни, когато мечтаем дръзко и действаме смело и отговорно, можем да постигнем всичко. Да живее България”, каза още кметът Радев.

 

На тържествената церемония беше отслужена молитва за здраве и успех на българския народ от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Беше извършен и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на войводата. Кулминацията бяха празничните фойерверки. Министърът на земеделието Десислава Танева изпрати поздравителен адрес и цветя. Венец беше поднесен от името на евродепутата Асим Адемов и цветя от народния представител Мария Белова.

 

На събитието присъстваха още народният представител Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, общински съветници, командирът на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директорът на ТД ,,Национална сигурност” Николай Чиликов, директори и представители на различни институции, културни институти, граждански сдружения и училища в града.

 

Церемонията се организира в партньорство с Център за подготовка на специалисти – Сливен.

 

По покана на Общината, в Сливен гостува и автокино на 6 и 7 септември, на площад „Хаджи Димитър“. Събитието е част от честванията на празника.

 

Тази вечер беше прожектиран филмът „Възвишение“. На 7 септември, от 20 часа, автокиното продължава с лентата „Уют“. След това, от 22 часа, ще бъде прожекцията на „Лошо момиче“.

 

Капацитетът на площад „Хаджи Димитър“ е 50 автомобила и има организация на влизането там. Входът е свободен.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2020 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев