В СЛИВЕН Е ОТКРИТА ИЗЛОЖБА НА ДОБРИ ДОБРЕВ ПО ПОВОД 120 ГОДИНИ ОТ НЕГОВОТО РОЖДЕНИЕ

...
06.09.2019 / 07:17

На 5 септември в художествена галерия „Сирак Скитник“ бе представена експозицията "Между родното и чуждото" с творби от Добри Добрев по повод 120 години от рождението на художника. Изложбата включва над 100 картини и рисунки.

 

Експозицията бе представена от доц. д-р Ружа Маринска. Изложбата по случай 120-годишнината от неговото рождение има за цел да представи най-значителното в неговото творчество, за да можем да го ситуираме в контекста и на фона на процесите в българското и европейското изкуство от епохата.

 

Добри Добрев е роден на 21 декември 1898 г. в Сливен. През 1925 г. завършва с отличие и почетна грамота специалност „Живопис“ Художествената академия в Прага.

 

Работи в областта на живописта и рисунката, в жанровете: портрет, пейзаж, битова и фигурална композиция. Любима тема са пазарите и пейзажите от родния му град.

 

Негови картини са собственост на Националните галерии в София, Прага и Братислава, Градските художествени галерии в Сливен, София, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик, Монтана, Плевен, Казанлък, Видин, Смолян, Етнографският, Военно-историческият, Литературният и други музеи и галерии в София и страната, Градските галерии в Пилзен, Бърно и Храдец Кралове, както и редица частни колекции в България, Чехия, Словакия, САЩ, Испания, Япония.Добри Добрев умира на 1 март 1973 в София. През 1974 г. е удостоен посмъртно с наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ – Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев