МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ОСИГУРЯВА 3.8 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА РЕМОНТ НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В КОТЕЛ

...
23.05.2019 / 18:42

Министерството на културата осигурява 3,8 млн.лева по проект за основни ремонти в НУФИ "Филип Кутев"

 

В Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел ще бъде построена нова многофункционална зала и ще бъде извършена реконструкция на вече съществуващите сгради. Министърът на културата Боил Банов оповести официалното започване на строителните дейности при посещението си в учебното заведение на 23 май. Гост на празника бе областният управител Чавдар Божурски.

 

Средствата за ремонтите в размер на близо 3,8 млн. лева са по проект на МК, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Освен сградния фонд, ще бъде реновирано и дворното пространство на училището. Предвиждат се подмяна на дограмата, нова осветителна инсталация, мерки за енергийна ефективност. Ще бъде осигурена достъпна среда за хора с опорно-двигателни потребности. Ще бъде закупено ново специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците.

 

„През много перипетии минахме. Но ето, че точно в навечерието на най-българския празник, на празника на нашата писменост, можем да направим символично първата копка“, каза министър Банов пред преподаватели и ученици. Той допълни, че ремонтите ще превърнат НУФИ в училище-бижу и изрази надежда, че това ще увеличи многократно желанието на талантливите български деца да се обучават в него. „Това учебно заведение е невероятен пазител на традициите. А Котел има огромно значение и за сегашното Българско възраждане. Много съм щастлив, че започваме проекта. Пазете духа, пазете традициите“, пожела министърът. Той съобщи, че е провел разговор с кмета на общината Коста Каранашев за облагородяване на пространството около училището и превръщането му в парк, което би могло да се осъществи след приключването на проекта.

 

Директорката на НУФИ Мария Градешлиева благодари на министъра и на правителството за това, че през последните две години учителите и образованието са били забелязани. „Това проличава от факта, че такъв мащабен проект ще се осъществи тук. С 35 процента са увеличени заплатите на учителите и 950 млн. лева са осигурени за българското образование“, каза Градешлиева. Тя изказа специална благодарност на зам.директора Паруш Неделчев за това, че в резултат на неговите усилия е бил разработен проектът.

 

Преди празника в НУФИ, министърът и областният управител гостуваха на кмета и екипа му в сградата на общината. След това Боил Банов и Коста Каранашев изиграха партия шах на открито, в градинката с паметника на Петър Берон. Гостът съобщи, че министерството ще подкрепи и тази година фестивала „Етноси, багри и котленски килими“ заради значимостта на събитието. Кметът заяви, че се надява на съдействие, за да бъде патентован като марка котленския килим. Домакините подариха на Боил Банов ръчно тъкан килим с характерните за местната школа символи и багри.

 

След визитата си в Котел министърът бе в Сливен, гостува на кмета Стефан Радев и културни обекти в града, присъства на церемонията за връчването на наградата „Аргира Жечкова“.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев