МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ВРЪЧИ ТАЗГОДИШНАТА НАГРАДА „АРГИРАЖЕЧКОВА“ НА КРАСИМИРА БАКАЛОВА

...
23.05.2019 / 23:33

И тази година по традиция беше връчена наградата „Аргира Жечкова“. Тя беше присъдена на Красимира Бакалова, учител от СУ „Константин Константинов“ в Сливен, активен културен деец и общественик. Наградата връчи министърът на културата Боил Банов. Кметът Стефан Радев откри церемонията.

„Щастлив съм, че сме заедно днес в навечерието на най-българския празник, 24 май, за да отдадем едно заслужено, макар и съвсем недостатъчно признание. Това признание е за всички тези хора, които са се посветили на това да учат най-младите ни съграждани, посветили са се на това да развиват обществена дейност – дела сами по себе си трудни, но и много благородни, много отговорни. Защото, макар и живеещи в толкова динамично време, в бързо променящ се свят, всички ние носим отговорността да съхраним нашата култура, да съхраним това, което сме получили от нашите предци и да го предадем напред във времето, да го предадем на нашите деца и тези, които идват след нас, за да я има винаги България, за да я има и занапред българската култура. Пожелавам на всички здраве, много лично и семейно щастие и удовлетворение от това, което правите и което постигате. Честит празник!“, каза в приветствието си кметът Радев.

Боил Банов също поздрави всички присъстващи и всички учители.

„Голяма чест е за мен тази вечер да бъда тук сред вас. Според мен няма по-светъл празник в България от 24 май. Това е най-духовният празник, най-истинският, най-същностният, най-чистият. Това е празникът, който отстоява християнските ни ценности и ни дава заряд да вървим напред, да продължаваме да се борим, да се трудим, да предаваме наученото, да не се предаваме пред несгодите и пред трудностите. Това е празникът, който ни дава основание с гордост да се наричаме българи, с гордост да погледнем света и с гордост да гледаме децата си и с гордост да гледаме напред във времето. Честит празник! Да сте здрави и никога да не губите кураж“, каза министър Банов.

От своя страна Красимира Бакалова благодари за високата оценка и посвети наградата на своите внуци.

„За мен е голяма чест да бъда тук, на тази сцена, за да получа тази най-висока награда. Искам от цялото си сърце да благодаря на Община Сливен в лицето на господин Радев, на Общинския съвет, на обществената комисия, както и на Регионално управление на образованието. Благодаря и на онези, които ме номинираха. Благодаря и на моето семейство, което винаги е до мен и ме подкрепя. Училището за мен е и съдба, и сбъдната мечта. То е щедрост на усилия, на емоции, на отдаденост и голяма човечност“, заяви тазгодишната носителка на наградата „АргираЖечкова“.

Номинацията на Красимира Бакалова е направена от РБ „Сава Доброплодни” и сдружение „За Сливен заедно”. Тя беше определена за носител с гласуване на Обществена комисия на нейно заседание, което се проведе на 20 май 2019 г.

Осем дами бяха номинирани тази година за престижното отличие. Соня Славова, учител по математика в ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Стефанка Адреева-Минчева, номинирана от сдружение „МатиБолгария”. Даниела Маркова, старши учител по английски език в ПХГ „Дамян Дамянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Лилия Аджемова, учител по руски език и история и цивилизация в ППМГ „Добри Чинтулов”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Надежда Койчева, главен учител по немски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Тодорка Ченкова, старши учител по музика в ДГ „Теменуга”, гр. Сливен, номинирана от детската градина и Снежана Кирова, старши начален учител в СУ „К. Константинов”, гр. Сливен, номинирана от училището. На всички тях кметът Стефан Радев връчи дипломи.

Наградата на Община Сливен на името на АргираЖечкова се връчва по традиция в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Присъжда се на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

Освен „АргираЖечкова“, тази вечер бяха връчени и наградите на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски” за дългогодишна, цялостна и високо професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.С почетното отличие бяха удостоени Кета Райкова – старши учител в Детска градина „Елица“; Елена Ангелова – заместник-директор по учебната дейност в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“; Надежда Койчева – главен учител, учител по немски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и Магдаленка Кисьова – старши учител по хореография в Средно училище „Константин Константинов“. Независимият учителски синдикат връчи награда на Румен Иванов – учител по математика в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Церемонията приключи с концерт на Сливенски симфоничен оркестър, със специалното участие на Мария Веткова-Маджарова – сопран и Иво Йорданов – баритон. Гост-диригент беше Цанислав Петков.

 

Вечерта продължи на пл. „Хаджи Димитър“ с концерт на популярното дуо Скандау и младите момичета от 4 Magik и с празнични илюминации.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев