ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“ ВЕЧЕ ИМА АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ

...
24.01.2019 / 14:54

Акт за публична държавна собственост на язовир „Асеновец“ утвърди областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Актът е вписан в Службата по вписвания с входящ регистрационен номер от 17 януари 2019 г. Съоръжението досега не е било актувано.

На територията на страната има 54 комплексно-значими язовира. Осем, сред които и "Асеновец", се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. Общата му площ възлиза на над 1 млн.кв.м., обемът на язовирната чаша е около 28 млн.куб.м. Данъчната оценка към момента на утвърждаване на акта е на стойност 8 632 825,2 лева.

Изграждането започва през 1973 година, когато председател на Окръжния народен съвет /ОНС/ е бил Георги Данчев. Съоръжението е разположено в землищата на Сливен, селата Въглен и Бяла. Първоначално е било планиран за индустриално водоснабдяване на промишлената зона на града, но на по-късен етап предназначението му е променено и за питейни нужди. Проектът е изработен от предприятието „Водоканалпроект“ при Научно-изследователския и проекто-проучвателен институт към Министерството на строежите и архитектурата. Обектът е бил изследван и за сеизмична устойчивост. В началото на 1987 г. е бил готов и е започнало завиряването му. В проектирането и изграждането на язовирната стена държавата е вложила 4 190 665 /по цени от 1987 г./.

Житейският път на Георги Данчев прекъсва внезапно през 1980 г. Не е докачал откриването на язовира. „Асеновец“ е уникално инженерно-техническо съоръжение и е голямо богатство за Сливен, че го има. В документацията за обекта се съдържат заповеди, предшестващи строителството, които са написани собственоръчно от тогавашния председател на ОНС. Тези документи остават на съхранение в областната администрация.

През 1999 година Законът за водите обяви за публична държавна собственост комплексно-значимите язовири. С последвали промени в същия закон В и К-системите и съоръженията, публична държавна собственост, преминаха в баланса на областните администрации и бяха отдадени по договор за стопанисване и управление на съответните В и К - дружества.

Подготовката за актуването на язовира бе извършена от Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областната администрация. Предстои да бъдат съставени актове за държавна собственост и за останалите недвижими имоти, представляващи В и К - системи.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев