СТЕФАН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ ДА ВЛЕЗЕ В РЕЛСИ И ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ НОРМАЛНИЯ РИТЪМ НА РАБОТА

...
22.10.2024 / 14:07

„Надявам се вече държавата да влезе в релси и да се върнем към нормалния ритъм на работа”. Това заяви днес кметът Стефан Радев по време на пресконференция, на която беше представен проектът за реформиране на Дома за стари хора в Сливен. Той критикува направени промени в изискванията за кандидатстване, защото са довели до ощетяване на общинските бюджети. От друга страна - процесът по оценяването на проектите в цялата страна е продължил много дълго.

 

Кметът информира, че много време е отнело докато се стигне до подписване на споразумение от момента на кандидатстването.

 

„Проектът ни беше подаден през месец април 2023 г., а буквално преди месеци подписахме споразумение, че ще бъде финансиран. Междувременно управляващият орган - Министерството на труда и социалната политика, промени условията, по които бяхме кандидатствали за финансиране. Намали бюджетите на проектите така, че се наложи този проект да бъде дофинансиран от Общината. Приемат се закони, които натоварват с допълнителни разходи общините, без общините да имат възможност да противодействат на такава политика. Сега трябва да намалим средствата си за други дейности - за издръжка, за инвестиции и др., за да изпълним една държавна политика. Това не е добра практика, но тя за съжаление продължава”, каза кметът.

 

Общината ще дофинансира дейността, за да се запази услугата за възрастните хора, защото, ако не бъдат изпълнени изискванията за условията в домовете за стари хора, законът предвижда те да подлежат на затваряне през 2025 година. По думите на Стефан Радев е добре, че държавата приема нови стандарти, но трябва да предоставя финансови средства, защото по Конституция държавата подпомага общините, а не обратно.

 

Сливенският кмет коментира, че целият процес по подготовка за изпълнение на проекта е нагледен класически пример за това как нестабилната обстановка и несигурност в страната през последните години се отразява негативно на общините и техните жители. Нагледен пример е честото повдигане на въпроса от страна на общините за финансова децентрализация.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев