ЗА ЧЕТИРИНАДЕСЕТА ГОДИНА ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ НА ГРОБА НА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ ВЪВ ВАШИНГТОН

...
22.10.2024 / 12:12

Български дипломати във Вашингтон за четиринадесета поредна година почетоха паметта на първия пълномощен министър на България в САЩ - професор Стефан Панаретов. Посланик Георги Панайотов и служители на мисията поднесоха цветя и запазиха минута мълчание на неговия гроб в гробищния парк „Рок крийк“. Това съобщават в своята страница във Фейсбук от Посолството на Република България в САЩ.

 

На 19 октомври се навършиха 93 години от кончината на родения в Сливен първи български посланик в САЩ. В навечерието на годишнината областният управител Чавдар Божурски се обърна с молба към Министерство на външните работи да бъде спазена традицията за отдаване на почит към видния наш дипломат, учен, интелектуалец, дарител и общественик.

 

„От името на жителите на област Сливен бих искал още веднъж да благодаря на Министерство на външните работи и Посолството на Република България в САЩ за решаващата роля при откриването на мястото, където са положени тленните останки на първия ни дипломат във Вашингтон, както и за честването на неговата памет“ – се казва в писмото на Чавдар Божурски до Министерство на външните работи.

 

Стефан Панаретов /1853-1931/ е роден в Сливен. Завършил е Робърт колеж в Цариград, където остава да преподава български език. Между 1914 г. и 1925 г. е посланик във Вашингтон. Той е учен, който посвещава житейския си път на българската кауза и на развитието на отношенията между България и САЩ. След като приключва дипломатическата си кариера, преподава в университета „Джордж Вашингтон”. Бил е член на Българската академия на науките и първи български делегат в Обществото на народите. Изгубва сина си Кирил на фронта по време на Първата световна война. Стефан Панаретов умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтон. Заедно със съпругата си Лидия Гайл Панаретов завещават значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

 

През 2010 г., по инициатива на Областна администрация Сливен, служители на българското посолство във Вашингтон, в сътрудничество с местните власти, откриват гроба на Панаретов и съпругата му.

 

Областният управител Чавдар Божурски изказва своята дълбока благодарност към Министерство на външните работи и Посолството на Република България в САЩ за отдаването на почит към Стефан Панаретов.

 

 

 

Снимки: Посолство на България в САЩ

 

Снимки

Панаретов-паметник

« предишна

 

 

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев