ИЗЛОЖБА В МУЗЕЯ „Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ“ РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ В СЛИВЕН

...
22.10.2024 / 12:07

„Страна без индустрия е колония! Ето защо нека пазим и ценим родната индустрия“. Тези думи произнася д-р Русчо Г. Русчев по повод честване на 50 години от създаването на акционерно дружество „Андонов-Михайлов“. Цитатът стои на един от винилите, част от изложбата „190 години от началото на текстилната индустрия на Балканите“, която беше открита в понеделник в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. На събитието присъства и кметът Стефан Радев. Той отбеляза, че в експозицията e разказана и историята на фабриката на Георги Стефанов и синове.

 

„Във времето, в което тя е построена, е била една от най-модерните фабрики изобщо в България. Казват, че вторият град на текстила у нас е Габрово. А фабриката на Георги Стефанов и синове е произвеждала колкото цялата габровска текстилна индустрия“, посочи Радев.

 

„Текстилната индустрия за времето си е била една от интензивните, с най-голяма добавена стойност, най-голяма автоматизация. Историята на нашия град е неразривно свързана с текстила. Радвам се, че можем да отбележим и с тази изложба предстоящия празник на града ни – Димитровден. Надявам се, че ще стане достояние на повече наши съграждани, особено на по-младите, за да черпят гордост и вдъхновение от славното минало на Сливен“, завърши кметът.

 

Директорът на музея доц. д-р Николай Сираков отбеляза, че благодарение на индустриализацията в началото на ХХ век в Сливен е имало най-много милионери в цялата страна – 18.

 

„Горд съм, че Сливен е люлката на индустриализацията в България. След Освобождението тук се появяват множество текстилни фабрики, които развиват тази идея. Построени са много красиви къщи, които са станали обществени. Такава е сградата на Регионалния исторически музей. Това е къщата на сина на Добри Желязков – Иван Желязков“, отбеляза Николай Сираков.

 

На откриването на изложбата присъстваха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници и заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

 

Текстилната фабрика, създадена от Добри Желязков в Сливен в периода 1834-1843 година, открива процеса на индустриализация на Балканите. Основаването на подобно предприятие е безспорно доказателство за силата на българския дух и неговия творчески трудов потенциал.

 

В изложбата, посветена на 190 годишнината от началото на текстилната индустрия в България, са представени две основни подтеми. Първата е „Добри Желязков – живот и дейност, създаването на първата Държавна сукнена фабрика на Балканите, чието начало се поставя с издадения от Султан Махмуд ΙΙ, Ферман“. Показани са и съхранени експонати – ключ от Държавната фабрика, някои възрожденски книги, на които Добри Желязков е бил спомоществувател и снимки на негови родственици.

 

Втората подтема е „Развитие на текстилната индустрия в Сливен – от Освобождението до изпълнението на Закона за Национализацията от 1947 година“. Основните акценти в тази част на изложбата са: Държавната текстилна фабрика след Освобождението, възникването на първите частни текстилни предприятия в града и тяхното развитие между двете световни войни. Представени са автентични снимки на известни сливенски фамилии, свързани с текстилната индустрия. Показано е участието на част от сливенските предприятия в Първото пловдивско изложение през 1892 година и Първото текстилно-занаятчийско училище на Балканите.

 

Изложбата завършва с текстилните индустриалци, които са дарители на средства за построяване на паметници и техните домове в архитектурното наследство на Сливен.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев