ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА БОРБА С ГРИП И ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

...
05.02.2024 / 19:06

Днес 05.02.2024 в Областна администрация Сливен Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания проведе заседание във връзка с повишената заболяемост от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ на територията на Област Сливен. Заседанието бе водено от областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов.

 

Директорът на РЗИ – Сливен д-р Николина Иванова представи информация, според която в област Сливен през периода 29 януари-04 февруари 2024 г. заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е 259,54 на 10 000 души, което достига епидемичните стойности.

 

Според данните на Районната здравна инспекция най-уязвимите възрастови групи отново са от 0 до 4 години и от 5 до 14г., както през предходната седмица. Д-р Иванова обясни, че от гледна точка на Методическото указание за борба с грип и ОРЗ на министъра на здравеопазването има основания да се обяви грипна епидемия в областта. По последни данни от 02.02.2024 г. в учебните заведения се наблюдава леко увеличение на отсъствията спрямо 26.01.2024 г. Обсъден бе въпросът за методите на обучение съобразно епидемичната обстановка.

 

След съгласуване с Главен държавен здравен инспектор на Република България, РЗИ – Сливен въведе със заповед № РД -19-64/05.02.2024 г. следните временни противоепидемични мерки на територията на областта за периода от 06.02.2024 г. до 12.02.2024 г. включително:

 

• Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

 

• Преустановяват се всички профилактични прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, извършвани от общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

 

• Преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

 

• Да се провежда стриктен сутрешен филтър в детските заведения и училищата за недопускане на деца и ученици с клинични симптоми на грип и ОРЗ, като откритите болни деца се връщат по домовете им. Да не се допускат на работа заболели лица от персонала на детските и учебни заведения.

 

• Да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев