"ОТ СЛИВЕН ДО ВИЕНА“ В ПОСЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ ОТ ЦИКЪЛА „МЛАДА ЕВРОПА“

...
22.03.2023 / 10:30

Пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова са младите солисти на концерта на сливенските симфоници, под диригентството на Симон Павлов. В програмата – произведения на Моцарт, Крайслер и Стефан Икономов

„От Сливен до Виена“ е озаглавен неслучайно поредният и последен концерт от цикъла „Млада Европа“ на Сливенския симфоничен оркестър. Програмата му включва произведения на трима композитори – от Волфганг Амадеус Моцарт, най-влиятелния австрийски композитор от класическата епоха до родения в Сливен български композитор Стефан Икономов, оставил оригинално творчество с отличителни белези на майсторска оркестрация и архитектоника, с ярка образност и звуков колорит. Пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова са младите солисти на концерта, който ще премине под диригентството на Симон Павлов, още едно сливенско име в програмата на сливенските симфоници.

ПРОГРАМАТА

На 30 март в зала „Сливен“ публиката ще чуе Моцартовия Концерт за пиано и оркестър No.17 в сол мажор KV453 и пак от знаменития композитор – Рондо в до мажор за цигулка и оркестър KV373. За гениалния Амадеус, оставил на света над 700 музикални произведения, много е писано, разказвано, филмирано. Изчислено е, че нормален човек не е в състояние дори да препише произведенията на Моцарт за 36 години, колкото е неговият живот от 1756 до 1791 година. Неговата великолепна „музика за душата“, както я наричат съвременниците му, е така нежна, красива, емоционална, жизнерадостна, завладяваща със своята лекота, оптимизъм и благородно изящество.

Прелюд и Алегро за цигулка и струнен оркестър от Фриц Крайслер следва Моцартовите творби в програмата. Роденият в Австрия американски цигулар и композитор Фридрих-Макс „Фриц“ Крайслер (1875-1962) е един от най-забележителните цигулари на 20 век, изпълнител и композитор с неповторим стил, чиято музика е неизменна част от музикалната култура на Виена. Приема американско гражданство през 1943 г. и живее в САЩ до края на живота си. Крайслер е един от най-големите майстори на цигулката, с брилянтна техника и ярък изпълнителски стил, които го правят един от най-великите цигулари на всички времена.

Стигаме по програмата до българския композитор Стефан Икономов, роден в града под Сините камъни и оставил дълбока следа в историята на българската музика. На 30 март в зала Сливен“ ще бъде изпълнена Симфония за камерен оркестър от Стефан Икономов (1937-1994). Установено е, че няма записи на това негово произведение, въпреки немалобройното музикално наследство на композитора и преподавател в Българската държавна консерватория по хармония, а по-късно по четене и свирене на партитури. Директорката на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг бе горда да отбележи, че сливенските симфоници не само ще изпълнят, но и ще запишат камерната симфония на Стефан Икономов.

Творци със силно влияние върху формирането на нашата музикална култура са били учители на Стефан Икономов. Професорите Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров му преподават композиция. Известната пианистка и клавирна педагожка Катя Казанджиева – пиано. През 1960 г. Стефан Икономов завършва Московската консерватория с две специалности: пиано при големия руски музикант и педагог проф. Виктор Мержанов и композиция при професорите Евгений Осипович Меснер и Анатолий Александров.

Един любопитен факт! През пролетта на 2010 г., 16 години след смъртта на Стефан Икономов, легендарният руски пианист и педагог Виктор Мержанов идва на посещение в България, вече над 90-годишен. И си спомня с възхищение и умиление за своя ученик, за „неговата непосредствено бликаща и естествена музикалност, за ярките му сценични изяви, последвани от по-нататъшно блестящо развитие като композитор и пианист.“.

АРТИСТИТЕ

Споменахме за втората сливенска връзка в концерта, а именно младият, само 24-годишен диригент Симон Павлов, който има удоволствието да открие и закрие цикъла „Млада Европа“ на сливенските симфоници. Симон Павлов започва да свири на пиано на 8-годишна възраст в родния си град Сливен, при първата си учителка Елена Ангелова. След като завършва старозагорското музикално училище, е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Оперно-симфонично дирижиране” в класа на Проф. Григор Паликаров и „Пиано” в класа на проф. д-р Даниела Андонова.

Диригентският си дебют прави на сцената на Старозагорската опера. Дирижира и Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Младежката филхармония “Пионер”, Ямболския камерен оркестър “Дианополис”, Сливенския симфоничен Оркестър. От 2019 г. е хормайстор на Дамския хор „Морфова – Прокопова”.

От квотата на изпълнителите в концерта на 30 март е пианистът Георги Василев. Младата надежда на българската пианистична школа завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на г-жа Дарина Кантарджиева, като от 2017 до 2019 г. усъвършенства уменията си при забележителния наш пианист проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. В момента е студент на Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в Бидгошч, Полша. Георги Василев е лауреат на национални и международни конкурси, участва в авторитетни музикални фестивали като „Зимни музикални вечери“, „Варненско лято“, „Пиано Екстраваганца“. Свирил е под диригентството на Григор Паликаров, Станислав Ушев, Овидиу Балан, работил е със световноизвестни изпълнители и преподаватели по време на различни майсторски класове. Неколкократен стипендиант е на Министерство на културата, фондациите „Комунитас“, „Йордан Камджалов“, „Св. Св. Кирил и Методий“.

Солист в концерта е още един млада музикален талант – цигуларката Валерия Кравцова, лауреат на много общоруски и международни конкурси. Родена в Красноярск, завършила е Московския институт “Алфред Шнитке“. Валерия концертира във всички концертни зали в Москва. Свири като солист и камерен изпълнител в над 20 страни – Япония, Мексико, Перу, Испания, Италия, Германия, Турция, Грузия и много други. Стипендиант е на Фондация “Владимир Спиваков“. В момента е студентка в Кралската консерватория в Монс (Белгия).

… В този състав и с тази програма, в зала „Сливен“ на 30 март от 18,30 часа очакваме четвъртия концерт от цикъла „Млада Европа“, който стартира на сливенската музикална сцена миналата година с идеята да даде път на млади музикални таланти с начеваща кариера. Чрез този проект Сливенският симфоничен оркестър подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти и в същото време дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от високо равнище.

Сливенски симфоничен оркестър:

ssymphonyorchestra@gmail.com

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев