СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ

...
24.02.2023 / 14:30

Сливен ще отбележи Международния ден на хората с редки болести - 28 февруари, след две години прекъсване поради ковид пандемията. Организатор на събитията е председателят на Националната асоциация па мукополизахаридоза - Десислава Христакева, със съдействието на Община Сливен.

 

На 26 февруари от 11.30 ч. ще се проведе молебен за здраве за хората, страдащи от редки болести в Катедрален храм „Св. Димитър“. На 27 февруари ще се проведе посещение на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Св. Стилиян Детепазител". На 28 февруари - вторник, от 11.00 ч., по традиция, под Стария бряст ще бъде разположена маса с информационни материали. В 13 часа традиционно с вдигане на ръце и пускане на балони ще бъде показана солидарност към хората с редки болести. Пускане на балони ще се проведе в 13 часа в 15 града в страната.

 

Вечерта сградата Общината ще бъде осветена в цветовете на дъгата, в знак на съпричастност към хората, страдащи от редки болести. Мотото тази година е „Покажи своя цвят”.

 

За първи път Денят се отбелязва през 2008 г. на 29 февруари - „рядка“ дата, която се случва само веднъж на четири години.

 

По света има над 8 000 такива заболявания, като само 5% от тях се лекуват. Броят на пациентите с редки заболявания в България не е точен, тъй като все още няма регистър за редки заболявания. Според Световната здравна организация в България, тези пациенти са близо 500 000 души и само около 10 000 се лекуват.

 

В последния ден на февруари за поредна година целият свят ще изрази подкрепата си към хората с редки болести. Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори ще обединят усилия за насърчаване осведомеността за редки болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

 

Националният Алианс поема водеща роля при организацията на събитията. Представители на сдружението координират събитията по места с подкрепата на доброволци и съмишленици.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев