ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ С ОБЩИНСКИ ИМОТИ ЗА 2023 Г.

...
26.01.2023 / 13:40

С 26 гласа „за“ общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Стефан Радев за увеличаване на сумата за енергийното обследване на жилищните сгради. Така финансовата помощ от общинския резерв към сдруженията на собствениците, нараства от досегашните 300 хил. лв. на 1 млн. лв. Удължава се и крайният срок за подаване на заявления за общинското подпомагане. С оглед на това да се даде възможност на всички, отговарящи на условията за кандидатстване, той бе удължен до 3 февруари.

 

Общо 46 точки разгледа и гласува местният парламент на днешната редовна сесия. Сред тях бе предложението за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Причината е текстове от Наредбата, които не съответстват на сега действащия Закон за местните данъци и такси и Кодекса за международно частно право и се налага да бъдат премахнати.

 

В хода на заседанието бе гласувана промяна на сумата на поетия от Общината дългосрочен дълг през 2019 г. по проект, свързан с туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Той предвижда основно ремонт на пътническата въжена линия и на няколко емблематични къщи-музеи в Сливен. Допълнителните строителни разходи заради високата инфлация налагат увеличение на сумата на общинския дълг от 3 млн. на 4, 6 млн. лв., като условията по договора за дългосрочен заем ще останат същите.

 

Подкрепа получи и предложението Общината да кандидатства с проект за модернизация на образователната среда в ОУ „Димитър Петров“ в Сливен. Процедурата е по Националния план за възстановяване и устойчивост. На сесията бяха гласувани още отчетите за дейността на местния парламент и постоянните му комисии за второто полугодие на 2022 г., а също и за дейността на Комисията по стипендии за изминалата година.

 

Други приети точки са Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, както и утвърждаване на списък на общинските жилища по предназначение за 2023 г.

 

С решение на Общинския съвет бе упълномощен представител на Община Сливен в извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Сливен“.

 

В рамките на сесията бе гласуван и избор на нов управител на „ДКЦ 1-Сливен“. След проведен конкурс мястото заема д-р Атанас Грунов.

 

В дневния ред бяха включени също обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови средства и помощи на граждани.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев