РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПОДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ В НАП И ЗА ИЗПЛАТЕНИ НЕОБЛАГАЕМИ ДОХОДИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА

...
26.01.2023 / 13:33

Над 1 000 работодатели от област Сливен вече са декларирали изплатените от тях доходи, съобщи Стефка Балтова – връзки с обществеността. В срок до 28 февруари 2023 г. работодателите, които са изплатили определени необлагаеми доходи на физически лица по трудови правоотношения през 2022 г., трябва да ги обявят пред НАП, заедно с информацията за платените през годината облагаеми доходи в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Както досега, в справката се посочва информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател.

Над 1000 са работодателите от област Сливен, които до момента са декларирали изплатените от тях доходи. От приходната агенция напомнят, че в същия срок (28 февруари 2023 г.) предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да представят и справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи през 2022 г. Последните промени, свързани с информацията, която се посочва в тази справка, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023 г. и нямат отношение към попълването на справката за 2022 г.

Получените в НАП данни ще бъдат заредени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март.

Националната агенция за приходите изпраща имейли на близо 500 000 работодатели, с които ги информира за промените в справките за изплатените през 2022 г. доходи на физически лица.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев