КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ЧИТАЛИЩЕТО В КАЛОЯНОВО ЗА 90-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ

...
25.11.2022 / 18:30

Кметът Стефан Радев поздрави читалище „Искра – 1932“ в сливенското село Калояново послучай 90-годишния му юбилей. „Една такава значима годишнина е събрала в себе си история, будителска и общополезна дейност. Тя е повод за равносметка и аз съм убеден, че изпитвате заслужено чувство на гордост за миролюбивата мисия, на която сте се отдали, и предизвикателствата, които сте отстоявали. Нека този пламък и дух на българщината, запалени от предците ни, гори и за младите“, пожела градоначалникът.

 

Юбилейното тържество ще се състои от 17 часа на 26 ноември в читалището. Настоятелството ще направи ретроспекция на дейността си. Деца ще поздравят присъстващите с музикално - поетична програма. Самодейци ще направят възстановка на традиционните обичаи за сватосване и годеж, съобщи секретарят на читалището Жечка Митева. В края на празника домакините ще поднесат подаръци в знак на благодарност на бивши и настоящи самодейци, както и на спомоществователите за оказваната от тях подкрепа.

 

Читалището е основано от някогашния учител в Калояново Петко Тенев Христов. Той привлича неколцина първенци на селото, с които заедно учредяват настоятелство. За негов първи председател е избран даскал Петко. Той е обучавал децата на четмо и писмо, а в свободното им време е развивал музикалните и танцовите им таланти.

 

Днес в „Искра – 1932“ развиват дейност певческа група и група за автентичен фолклор. Създадени са и детска лазарска група, младежка коледарска група, кукерски състав и театрална трупа, които имат предимно празнични изяви. Председател на настоятелството е Силвия Дамянова.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев