НАД 100 ДЕЦА, МЛАДЕЖИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ДВАТА ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА

...
24.11.2022 / 18:04

Дневният център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства и Центърът за обществена подкрепа към Община Сливен отчетоха двегодишната си дейност. Това стана на среща с общински експерти, специалисти в социалната област, представители на медии, служители.

 

Дневният център предоставя комплексна подкрепа чрез интегрирани социални услуги в общността. Оказва помощ на 27 деца и младежи с тежки множествени увреждания, като провежда обучителни, терапевтични и рехабилитационни дейности, индивидуални и групови терапии. Дейностите се осъществяват от социални работници, педагози, психолог, логопед, рехабилитатори и медицинска сестра. Потребителите и родителите имат възможност за работа с психолог в психосензорна стая. Децата и младежите участват в занятия по лечебна физкултура в модерна рехабилитационна зала. Веднъж седмично се провежда групова психотерапия с тях. В отделно помещение се осъществяват общи занимания, които компенсират потребностите на потребителите в училищна възраст. Децата и младежите отбелязват заедно празници и рождените си дни. Те получават ежедневно топла и здравословна храна, приготвена в оборудваната кухня на центъра.

 

Центърът за обществена подкрепа предоставя интегрирани социално-здравни услуги за 74 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години и техните семейства. Услугите включват работа с логопед за преодоляване на езикови и говорни нарушения, нарушения на четеното /дислексия/, на писането и смятането. Работи се и с деца от аутистичния сектор. Психологическите консултации са насочени към развитие на уменията за живот, възстановяване на връзките в семействата, преодоляването на кризи, свързани със загуба, раздяла или стрес. Педагози работят с децата от предучилищна и начална училищна възраст за преодоляването на затрудненията им в усвояването на учебния материал и предотвратяване на риска от отпадане от образование. Центърът провежда семейни консултации, извършва превенция на ранна рискова бременност и др. Води активна работа на място – в квартали и населени места.

 

Услугите и на двете структури са безплатни. Осигурен им е специализиран автомобил за улеснение при придвижването на потребителите.

 

Желаещите да ползват социални услуги за деца в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център подават заявления в отдел „Закрила на детето“ - кв. „Българка“ № 66. Пълнолетните лица, желаещи да ползват услугите на Дневния център, подават заявления в него, на място.

 

Двете структури започнаха дейността си на 1 септември 2020 година. Поделят обща територия – основно ремонтираната от Общината сграда на бившето начално училище „Хаджи Димитър“ на ул. „Баба Тонка“ №54 в кв. „Клуцохор“.

 

Подготовката, сформирането на екипите и предоставянето на услугите стана възможно благодарение на общински проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 2 904 500.56 лв., от които 2 468 825.48 лв. са осигурени от Европейския социален фонд, а останалите 435 675.08 лв. са национално финансиране.

 

Срокът на изпълнение на проекта е до 30 юни 2023г.

 

Общината ще предприеме действия за разкриване на двете услуги като държавно делегирана дейност, финансирана от националния бюджет.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев