ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В СЛИВЕН – ЗАВЪРШЕНА И ОБНОВЕНА

...
14.11.2022 / 13:47

Изцяло обновена и завършена е часовниковата кула над сградата на Община Сливен. За приключилия ремонт съобщиха от Дирекция „Общинска инфраструктура“.

 

Дейностите по обекта се извършваха по алпийски способ. Те включваха обработка на покрива с течна хидроизолация, ново остъкляване на прозорците, ръчно почистване и измиване на фасадите, направени са кърпежи на мазилка и по орнаментните корнизи, полагане на грунд и боядисване на цялата кула със силиконова боя, включително, металните елементи по кулата. Част от южната фасада на сградата също бе ремонтирана и боядисана. Там бе подменена компрометираната водосточна тръба, а в част по корниза бе монтиран гребен против птици.

 

Ремонтните дейности стартираха през месец август тази година и приключиха в предвидения в договора срок.

 

Строителството на сградата на Общината, над която се извисява най-високата часовникова кула в България, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са монтирани механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. И днес, тя продължава да отмерва часовете, а по традиция, всеки ден, точно в 12 ч. по обяд оттам звучи Добри Чинтуловата песен „Стани, стани, юнак балкански“.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2022 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев