СЪЮЗЪТ НА ФИЗИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ РАЗВИТИЕТО НА НОВАТА ОБСЕРВАТОРИЯ

...
11.11.2022 / 17:37

На среща с кмета Стефан Радев от Съюза на физиците в България заявиха подкрепа за развитието на новата обсерватория.

 

Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър Драйшу и представители на ръководството на съюза се срещнаха днес с кмета на Община Сливен Стефан Радев. Акцент в разговора бе разкритата преди месец от Община Сливен нова астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“.

 

Гостите поздравиха местната власт, че е отговорила на желанието на учениците и учителите да бъде възстановена обсерваторията. Те подчертаха, че Сливен има много добри преподаватели по физика и астрономия, а децата традиционно се представят отлично на национални конференции, конкурси и олимпиади. „Астрономията интересува всеки, защото всеки иска да разбере какво е нашето място в света и във вселената. Затова се надявам, че освен за ученици, дейността й ще бъде насочена и към гражданите“, каза проф. Иван Лалов, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш министър на образованието.

 

Кметът Радев подчерта, че амбицията на Общината е да осигури атрактивно и най-модерно оборудване за обсерваторията, за да привлича интерес и да развива познанията. Разчита се и на активността на директора й и на преподавателите от Сливен. От своя страна представителите на СФБ изразиха пълна подкрепа, готовност да съдействат за развитието й и желание да споделят опита си.

 

В срещата участваха още зам.кметът Пепа Чиликова, а от страна на СФБ – научният секретар на съюза проф. Ана Георгиева, зам. председателят му Юлия Върбанова и Милка Джиджова, член на управителния съвет. Гостите бяха придружени от Кети Маринова, учител по физика и астрономия в ППМГ „Добри Чинтулов“.

 

По време на посещението си в Сливен ръководството на СФБ ще се срещне с учители по физика. Предстои да бъде възстановено местното дружество към съюза. На 12 ноември ученици от 35 водещи училища в страната ще участват в Есенно състезание по физика, което ще се проведе в СУ „К. Константинов“ в Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев