ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР ОТКРИ СЕЗОНА С „ДЕЗДЕМОНА“ НА ПОЛА ВОГЪЛ

...
16.09.2022 / 19:53

Театралният разказ ще се повтори отново на 23 септември – датата на втората премиера, в Камерна зала „Слави Шкаров“

С премиерата на спектакъла „Дездемона“ на 13 септември Сливенският драматичен театър откри новия си сезон. Пиесата на Пола Вогъл, известен класик на съвременната американска драматургия и носителка на „Пулицър“, се поставя за първи път у нас. Постановката на талантливия режисьор на Сливенския драматичен театър Петър Денчев разработва в сатиричен план актуалната тема за женската еманципация, в контекста на съществуващите в днешния свят дискусионни социални и нравствени въпроси. „Дездемона“ на Пола Вогъл е „пиеса за една кърпичка“, около която се заплита интригата в един безчестен свят на лъжи, изневери и лицемерие. Тя предлага нов поглед към Шекспировата драма, като залага на неочакваното преобръщане на моралните гледни точки на героите. Всъщност – на героините, защото това е женска пиеса, в която мъжките персонажи на Отело, Яго и Касио присъстват имагинерно, в разказите на жените или като основание за вида женско поведение в един патриархален свят.

В тази откровено феминистка пиеса са ангажирани три актриси, които успешно интерпретират поставените им задачи. Ролята на Дездемона, по Пола Вогъл – капризна свободомислеща аристократка, е поверена на Яна Георгиева, в чиято емоционална интелигентност и решително актьорско присъствие сливенската публика имаше възможност да се увери очи в очи в камерната зала на театъра. Нейни партньорки са Мария Манолова, в ролята на уж наивната, но не съвсем слугиня Емилия и Вяра Начева, в ролята на Бианка, жената, която практикува най-древната професия, но дълбоко в себе си мечтае за дом, съпруг и … любов. Много добро впечатление оставя най-младата актриса в театралната трупа Мария Манолова, която се появи за пръв път на професионална сцена през май, в поетичния спектакъл „Лирични отклонения“. Хубави думи заслужават и трите актриси, „забъркани“ в едно по същество зрелищно актьорско представление за мястото на жената в днешния свят. Те на практика разказват как една аристократка, една проститутка и една слугиня разбират свободата на жената и равноправието й с мъжа.

Спектакълът е емоционална провокация към публиката, която няма да остави никого безразличен. Театралният разказ ще се повтори отново на 23 септември – датата на втората премиера на „Дездемона“ в Сливен.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев