В СЛИВЕН ЩЕ СЕ СЪСТОИ ЗА ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ПЪТ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

...
10.05.2022 / 13:42

Двадесет и четвъртото издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2022, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 11 до 13 май 2022 г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Двадесет и четвъртото издание на фестивала съчетава основните си цели с променените условия и ще премине в различен формат, чрез включване в програмата на много прояви представени с нови форми.

 

Вече 24 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 19 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 11 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

 

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др.

 

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”. Ще бъдат представени 19 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето - читател. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени останалите 6 доклада.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя, един много успешен проект на РБ ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на НХА-София. В конкурса се включиха 36 студенти от България, Босна и Херцеговина и Унгария.

 

В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2021г.

 

Във фоайето на ДТ ”Ст.Киров” ще бъде експонирана изложба с творбите на отличените участници в XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

 

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се представят няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб – Сливен. С детско шоу „Пътешествие с приказни герои” на малката сцена пред книжарница „Хермес” ще бъде отбелязан 30-годишният юбилей на ИК ”Хермес”

 

По традиция, първият ден на фестивала ще завърши с концерт на талантите на Сливен под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!”

И 24-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА, Унгария и от Босна и Херцеговина ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

 

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организира майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов – един от най-успешните и обичани съвременни детски автори.

 

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките” и над 400 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината

 

Тържествената церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022г. в различните категории ще се състои на 11.05.2022г. За четвърти път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 60 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция.

 

Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон.

 

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

 

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев