ИЗЛОЖБА „ИКОНАТА XVIII – XIX ВЕК“

...
15.04.2022 / 14:49

ИЗЛОЖБА „ИКОНАТА XVIII – XIX ВЕК“

Къща „Миркович“

Отворена за посещение от 14.04.2022 г.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ - Сливен съхранява ценни образци на българското иконописно дарование от времето на Българското Възраждане /XVIII-XIX в/. Тази колекция, събирана близо пет десетилетия, е сред богатите и значими в страната.

Иконописното наследство на Сливен е богато и разнолико. Една част от иконите са донасяни от Гърция и Атон или при поклонничеството по Светите места. Друга част са дело на местни зографи. Но най-значимо участие в изографисването на сливенските църкви и доминиращо влияние в региона е на изтъкнатите майстори от Тревненската живописна школа. Представителите на тази школа Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв и Симеон Цонюв изписват икони, предназначени за храмовете „Св.София” и „Св. Димитър” в Сливен, както и църквите „Св. Николай” в с. Жеравна и „Св. Илия” в с.Тича. В постоянната експозиция „Християнско изкуство“ в зала „Сирак Скитник“ са включени 16 икони, дело на Йоаникий папа Витанов. Селектираните за тази изложба възрожденски творби представят малка част от богатството на едноименната галерийна сбирка.

Поради тази причина екипът на ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен периодично представя произведения, съхранявани в депото на институцията. По повод предстоящите празнични дни, свързани с Великден, подготвихме временна изложба с малоформатни икони, пресъздаващи сцени от живота на Христос и Богородица, както и широко почитани по българските земи светци – Георги, Димитър и Спиридон. Творбите са създадени през XVIII и XIX век от родни (местни и тревненски) и чуждестранни зографи.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев