ВАКСИНАЦИОННАТА КАМПАНИЯ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ПО ГРАФИК

...
28.03.2022 / 16:26

24% са лицата със завършен имунизационен статус в област Сливен при близо 30% в страната.

 

„Плюсмен.бг“ отговаря на въпроси, свързани с продължаващата имунизационна кампания

 

24,29 % или 91 215 души са със завършен имунизационен статус в област Сливен при среден показател за страната от 29,63% към 27 март. От тях 15 268 лица или 8,36% са с поставени бустерни дози срещу COVID–19 при 10,39% за страната, съобщиха от областната администрация в Сливен. Ваксинационната кампания в областта продължава по график, съгласуван между болничните заведения и Регионалната здравна инспекция. От пресцентъра на Министерския съвет вече информираха, че срокът на обявената извънредна епидемична обстановка няма да бъде удължен и след 31 март ще отпаднат въведените мерки. Въпреки това, желаещите да са по-защитени от заболяването, могат да се имунизират в разкритите пунктове в Сливен и Нова Загора. Пандемията не е приключила, подчертават експерти в новата електронна платформа „плюсмен.бг“ на Министерството на здравеопазването.

 

Платформата е разработена, за да се разшири информационната кампания за ползата от ваксините. „Последният месец ни направи свидетели на съдбовно за света събитие – войната в Украйна, отнемаща живота на невинни хора и разрушаваща милиони човешки съдби. Отвъд геополитическите и икономическите ефекти на войната, Европа е изправена и пред заплахата от едновременна хуманитарна и здравна криза. Пандемията от COVID-19 не е приключила, въпреки че сега погледът на всички е отправен към Украйна“, съобщават в платформата.

 

Страната ни продължава да е на последните места по брой ваксинирани граждани в ЕС и на едно от първите - по смъртност заради COVID-19, въпреки категоричните научни и статистически данни, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, последващи усложнения и смърт. От началото на пандемията досега от COVID-19 починаха над 35 хил. български граждани. Сред тях са учени, медицински специалисти, преподаватели, хора с различни професии, допринасящи с труда си за нормалното функциониране на всяка държава, наши познати, близки и роднини. За периода от януари 2021 г. до март 2022 г. над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. Към 1 март в страната са поставени малко над 4,3 млн. дози от ваксините срещу COVID-19, като със завършен ваксинационен курс са 2,045 млн. души. Броят на поставените бустерни дози е 690 хил.

 

За сравнение, към 1 март в държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство със завършен ваксинационен курс са средно 71% от населението. Със завършена ваксинация са едва 29.3% от българските граждани. На последно място сме и по брой поставени бустерни дози – средно в страните от ЕС и ЕИП с бустер са 51.4% от гражданите, а у нас – 9.9%.

 

Тези граждани, които имат колебания и се нуждаят от допълнителна информация, могат да намерят отговори на своите въпроси в платформата „плюсмен.бг“. За разлика от други информационни кампании, в „плюсмен.бг“ има разяснения за ваксините и децата, ваксините и възрастните, хората с хронични заболявания, физически увреждания и други специфични възрастови и здравословни показатели, включително за ваксините и лицата в репродуктивна възраст; за т.нар. „дълъг COVID-19“ и „пост COVID-19“; поместена е актуална статистика за страната и държавите от ЕС; публикувани са личните истории на преболедували лица и компетентните мнения на специалисти.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев