Областният управител издаде заповед за пожароопасния сезон в горските територии

...
28.03.2022 / 16:13

Със заповед на областния управител Веселин Вълчев е определен пожароопасният сезон. От 1април до 31 октомври се въвеждат изисквания, свързани с готовността на институциите и гражданите да реагират при пожар и предприетите от тях мерки за превенция, съобщиха от областната администрация.

 

Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии. Изхвърлянето на горимите отпадъци трябва да става само на определените за целта места – контейнери за смет и сметища. Териториалните поделения, Държавни горски стопанства при Югоизточно държавно предприятие - Сливен, ДПП „Сините камъни”, кметовете на общини и кметства, собствениците и ползвателите на горски територии, както и лицата извършващи дейности в тях, трябва да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност в горските територии, включително да осигурят изправното състояние на противопожарните хидранти, водоемите и противопожарните депа. Председателите на земеделски кооперации, арендаторите и ползвателите на земеделски земи в близост до гори също трябва да поддържат в техническа изправност пожарогасителните устройства, а при случай на пожар да се включат в гасенето.

 

РД ПБЗН и структурите на ИАГ ще осъществяват контрол за спазване на мерките, ще спират от експлоатация машини и съоръжения, ако те не отговарят на противопожарните мерки.

 

Пълният текст на заповедта – в прикачения файл.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев