ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЕСЕЛИН ВЪЛЧЕВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С РЕГИСТРАЦИЯТА И НАСТАНЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНИ ОТ УКРАЙНА

...
01.03.2022 / 12:58

Областният управител Веселин Вълчев проведе среща с бизнесмена Христо Табаков и началника на група „Миграция“ в ОД на МВР Димитър Димитров във връзка с приемането на граждани от Република Украйна, напуснали страната си заради войната.

 

Христо Табаков потърси съдействие за разрешаването на проблеми, свързани с посрещането и настаняването на хората, търсещи убежище. Сливенският бизнесмен е сред доброволците, които помагат за транспортирането на хора от Украйна. На желаещите да пристигнат в Сливен той е предоставил за контакт своя телефонен номер и адрес.

 

Димитър Димитров информира, че съгласно изискванията на Закона за убежищата и бежанците, пристигналите в Сливен граждани от Украйна е необходимо да направят първоначална регистрация, като подадат заявление в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня. Началникът на звено „Миграция“ увери, че при по-големи групи има възможност регистрацията да се извърши от мобилен екип, на посочен от тях адрес на територията на страната.

 

Предстои среща на областния управител Веселин Вълчев и с бизнесмена Росен Станев във връзка със създаваната от него електронна платформа, чрез която могат да се заявяват адреси, свободни за настаняване на бежанци от Украйна. Тя ще може да се използва на български и на украински език. Все още не е приключила разработката й. Това ще стане в най-близко време. Линкът за достъп до нея ще бъде разпространен и чрез областната администрация.

 

„Правим всичко необходимо, за да облекчим престоя на украинските граждани при нас и да намалим административните тежести, свързани с пребиваването им. Хората казват, че надеждата им е час по-скоро да се завърнат по родните си места и войната да бъде забравена“, заяви Веселин Вълчев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев