МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

...
28.02.2022 / 18:56

Мерки срещу разпространението на остро заразното заболяване „африканска чума по свинете“ са разпоредени със заповед на областния управител Веселин Вълчев. Заповедта бе издадена съгласно Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди, утвърден от изп.директор на БАБХ, и проведено на 28 февруари заседание на Областната епизоотична комисия. „Засилва се контролът по отношение на нерегламентираното отглеждане на домашни свине, транспортирането и продажбата им. Започваме активна информационна кампания, както в малките населени места, така и във вилните зони и гъсто населените квартали на градовете. Целта е хората да бъдат по-добре осведомени за изискванията, които трябва да се спазват. Защото, за съжаление, болестта е много рискова и причинява значителни материални загуби“, каза областният управител Вълчев.

 

Предстои трикратната ивентаризация на свиневъдните обекти от представители на местното управление, като в един от случаите тя ще се осъществява с участието на официален ветеринарен лекар. Четири пъти годишно ще се извършват прегледи и изследвания във връзка с биосигурността. Засилва се контролът срещу нелегалното превозване на свине, като ще се проверяват превозните средства за изпълнение на параметрите, зададени от БАБХ. Ще се осъществява онлайн надзор за осъществяваната в интернет нелегална търговия с прасета.

 

Повод за засилената превенция и контрол е увеличението на констатирани огнища на заболяването в нерегистрирани стопанства за отглеждане на домашни свине.

 

В област Сливен от началото на ловния сезон са установени 10 положителни резултата от изследвания на диви прасета. Засега няма данни за болни животни, отглеждани за лични нужди, съобщи д-р Димо Кондев, временно изпълняващ длъжността директор на ОДБХ – Сливен. В областта има две индустриални ферми и една – нефункционираща индустриална, както и 8 фамилни стопанства. 336 са регистрираните обекти от типа „заден двор“, като собствениците на 90 от тях са заявили желание за отглеждане на домашни прасета. Нерегистрираните обекти, които бъдат установени, подлежат на административна санкция.

 

За африканската чума по свинете няма открити лекарство и ваксина. Инкубационният период на заразата продължава от 3 до 20 дни. Единственият начин за ликвидиране на огнището е евтаназията на болните животни. Стриктната дезинфекция и спазване на мерките за биосигурност ограничават значително разпространението на заболяването.

 

В Заседанието на Областната епизоотична комисия участваха зам.областният управител Пепа Генчева, председателят на БВС – Сливен д-р Константин Камборлиев, директора на РДГ – Сливен инж.Георги Дончев, инж. Светослав Аврамов от ЛРД – Сливен, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, директорът на РЗИ – Сливен д-р Николина Иванова, зам.кметът на община Сливен Камен Костов, представители на ИАСРЖ, ОПУ, ОД на МВР и др.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев