СЛИВЕН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

...
18.02.2022 / 18:39

149-годишнината от гибелта на Васил Левски бе почетена днес от представители на държавната и местната власт, на институциите, от гражданите на Сливен. Поклонението се състоя пред паметника на Апостола на площада, който носи името на националния герой.

„Левски е символ на себеотриание и готовност за саможертва. Затова всяка година на този ден свеждаме глава в знак на почит. Прекланяме се пред знаменосеца на Хитовата чета, който написа на сливенския войвода съдбовните думи: „Ако е за Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме“, припомни актьорът Димитър Марков, водещ на церемонията. В поетичен спектакъл ученици от Начално училище „Васил Левски“ припомниха образците на римуваното слово, посветени на Апостола, и клетвата му „Трябва да се жертва всичко, па и себе дори...“. Слово от името на кмета Стефан Радев произнесе заместничката му Пепа Чиликова.

Цветя пред паметника поднесоха областният управител Веселин Вълчев, зам.кметът Пепа Чиликова, председателят на общинския съвет Димитър Митев, съветници, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, ръководителите на РИМ „Д-р Симеон Табаков“ доц. Николай Сираков и на РУО - Кристияна Станкова. Цветя имаше и от името на народния представител Десислава Танева. Пред паметника се поклониха още членове на граждански сдружения, патриотични организации, граждани.

Името и делото на Васил Левски е свързано и със Сливен. През декември 1870 г. в нашия град на хайдути и бунтовници, център на родолюбие и патриотизъм, е основан таен революционен комитет с председател Сава Райнов. Левски става чест гост на града ни като търговец – абаджия под името Никола Рангелов от Битоля, а революционните стихове на Добри Чинтулов са любимите му песни.

Организатор на поклонението бе община Сливен. То се състоя при спазване на противоепидемичните мерки.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев