ПЕТЪР ДОБРЕВ – КОНЧИНА

Петър Добрев
24.01.2022 / 14:14

Дългогодишният журналист Петър Добрев е починал на достолепната 94-годишна възраст, съобщиха от семейството му. Опелото на покойника беше отслужено днес в храм „Свети Никола“ Тленните му останки бяха положени в Новоселските гробища.

След завършване на гимназия „Добри Чинтулов“ и специалността българска филология в Софийския държавен университет Петър Добрев работи като учител и инспектор по български език и литература в родния си град Сливен. В продължение на 7 години е директор на Окръжната библиотека, когато под негово ръководство се извършва първото разширение на сградата й, свързано с обичайните за онова време трудности от всякакъв характер.

Минал през тези предизвикателства, Добрев с облекчение се отдава на журналистиката и до пенсионирането си през 1988 година работи ползотворно на това поприще във в. Сливенско дело“ и като нещатен кореспондент на различни столични издания.

Автор на публикации предимно по теми от духовния живот на Сливенския край и неговата история той остави значим журналистически принос за тяхното осветляване сред читателите. Любител на планината, Добрев е активен популяризатор на нейните хубости, включително и с написването на четири книги. Името на журналиста Петър Добрев е популярно и публикациите му винаги се посрещат с интерес. В редакцията на „Сливенско дело“ той е един от стожерите за професионализъм, колегиално и добронамерено отношение към колегите си.

Поклон пред сливенеца, човека и твореца Петър Добрев.

 

Аве Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев