ЗАДЪРЖАХА КМЕТА НА КОТЛЕНСКОТО СЕЛО ТИЧА ЗА ТРАФИК НА ХОРА

20.10.2021 / 18:27

Районната прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа Я.Ш.- кмет на с. Тича, общ. Котел. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната, целейки да набави имотна облага за себе си. Престъплението е осъществено на 19.10.2021 г. на второстепенен път в землището на гр. Китен, общ. Царево. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, предл.1, т.5, вр. чл.281, ал.1 от НК.

 

За така повдигнатото обвинение в закона е предвидено наказание от 1 г. до 6 г. „лишаване от свобода“, както и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

 

Подробности по случая предоставиха пред медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, наблюдаващият случая прокурор-Щилиян Димитров, както и комисар Антон Мирков-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“.

 

По време на разследването е установено, че Я.Ш. е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус. Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева. На горепосочената дата Я.Ш. и лицето, управлявало микробуса са пристигнали в общините Царево и Приморско. Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство. По досъдебното производство е категорично установено също, че Я.Ш. е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.

 

 

Мирослав Драганов

Експерт „Връзки с обществеността“

Апелативна прокуратура – Бургас

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев