МОБИЛНИЯТ КАБИНЕТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ЗАПОЧНА РАБОТА ПРИ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС

...
20.10.2021 / 16:39

Мобилният ваксинационен кабинет на кооперативния пазар в центъра на Сливен започна работа днес по обяд при голям интерес. Още преди да пристигне и да бъде разположен, бяха се събрали граждани, желаещи да се ваксинират, съобщиха от областната администрация.

 

Хората се интересува дали има от всички видове ваксини. Някои изразиха желание за еднодозова ваксина. Други, предимно възрастни, съобщиха, че са преболедували преди няколко месеца и поискаха лекарска консултация преди да се имунизират. Имаше дори запитване дали освен ваксина срещу COVID-19, се поставят и противогрипни ваксини. На въпросите отговаряше специализантът в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Даниел Попов. 29-годишният лекар е доброволец. Ще работи в мобилния кабинет в дните, когато няма дежурства като лекуващ лекар в едно от COVID-отделенията на болницата. Д-р Попов има опит в прилагането на ваксини, тъй като е участвал в зелените коридори на лечебното заведение.

 

РЗИ и областната администрация предоставиха брошури. Те се разпространяват безплатно сред гражданите, за да се информират за ползите от ваксините. Зам.областните управители Антоний Андонов и Димитринка Петкова оказаха съдействие на пристигналите. От „Общински пазари“ бяха създали нужната организация за оформянето на зоната около кабинета според изискванията на противоепидемичните мерки. Логистична подкрепа за медицинската част бе дадена от директора на РЗИ д-р Петя Балулова и директора на „Надзор на заразните болести“ в инспекция д-р Даниела Калева.

 

Първият ваксиниран бе млад мъж, който пожела еднодозова ваксина. Пациент на кабинета стана и Димитринка Петкова. Тя получи трета, бустерна доза.

 

Кабинетът е с работно време от 12 до 18 часа, всеки делничен ден. Гражданите имат възможност за избор на ваксина срещу COVID-19. Обсъжда се от следващата седмица да работи и в събота. „Началото е обнадеждаващо и се надявам интересът да е още по-голям, особено сред по-възрастните ни съграждани. Те казват, че нямат интернет, затруднени са в достъпа до информация. Но пък посещават често пазара и са били доволни, че има удобен за тях ваксинационен кабинет“, коментира областният управител Минчо Афузов.

 

Кампанията за използването на мобилни кабинети на оживени в Сливен места или в отдалечени от града селища продължава. Тя се провежда по съвместна инициатива на ръководството на областната администрация, РЗИ и общината.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев