БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ „МИТОВЕТЕ И ЛЕГЕНДИТЕ НА МОЯ НАРОД“. ИЗБРАНИ ТВОРБИ - 2004 – 2020 г.

...
09.09.2021 / 09:48

На 17 септември 2021 г. в 17:30 часа, зала „Сирак Скитник“ ще бъде открита изложба БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ „МИТОВЕТЕ И ЛЕГЕНДИТЕ НА МОЯ НАРОД“. ИЗБРАНИ ТВОРБИ - 2004 – 2020 г.

Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.

Балканското квадринале на живописта, провеждащо се в гр. Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 г. До момента са реализирани общо 5 издания на конкурса. Организираната експозиция в зала „Сирак Скитник“ ще включва избрани произведения, участвали в тях и понастоящем част от фонда на Художествена галерия – Стара Загора, дело на съвременни европейски художници.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев