ОТДЕЛ "СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ - СЛИВЕН" ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО

...
09.09.2021 / 09:43

Възможностите за електронно преброяване предизвикаха очакван интерес сред гражданите. В областната администрация бяха получени конкретни запитвания, свързани с преброяването на близки в чужбина, с посочването на адрес, самоопределянето по етнос и др. Въпросите бяха отнесени до началника на отдел "Статистически изследвания - Сливен“ Антон Георгиев. С негово съдействие бяха предоставени подробни отговори на НСИ на зададените и всички други въпроси, свързани с преброяването, включително и по електронен път, съобщиха от областната администрация.

 

Преброяването, освен че е задължително по закон, е важно за всички нас, защото на база данните от него се изготвят политиките за десетилетие напред. Всеки трябва да се включи, защото е важен. Електронното преброяване е бързо, лесно, удобно и безопасно.

 

Отговори на основните въпроси:

 

1. 20 минути средно отнема попълването на преброителната карта, в зависимост от размера на домакинството

 

2. Направените тестове показват, че информационната система може да поеме няколко десетки хиляди потребители едновременно.

 

3. 12 месеца трябва да е живял човек в България или да има намерение да остане дългосрочно, за да се преброи като постоянно живеещ.

 

4. Личните данни, които се вписват при регистрацията в системата, са само за удостоверяване на самоличността и не се съхраняват. Всички данни, които се попълват в преброителната карта, са защитени от Закона за статистиката и от Закона за преброяването.

 

5. 1.5 милиона преброителни карти за домакинствата са отпечатани, разчетите са направени при 50% електронно преброени

 

6. 42 хиляди карти за раждаемостта и за миграцията са отпечатани

 

7. 44 000 домакинства, избрани на случаен принцип, ще попълват една от двете карти.

 

8. След преброяването общините ще имат контролиран достъп до системата в частта за сградите и ще могат да актуализират информацията.

 

9. Имаме указания от Министерство на здравеопазването за работата на преброителите. Те са запознати с тях и трябва ги спазват. Дадени са им маски и дезинфектанти, осигурена е възможност да се ваксинират с еднодозова ваксина. Молим домакинствата също да спазват мерките при посещение на преброител.

 

10. Принципът на самоопределяне по етнос, майчин език и вероизповедание е основен принцип в методологията на преброяването. Ако някой има сигнали за натиск по отношение на тези въпроси, трябва да ги подаде към компетентните органи.

 

11. На въпросите за етнос, майчин език и вероизповедание са предвидени възможни отговори „Не мога да определя“ и „Не желая да отговоря“ за хората, които имат затруднение или не желаят да се самоопределят.

 

12. Преброяването документира моментното състояние на нещата. Ако двама души живеят в еднополово съжителство, ще го отчетем. По отношение на юридическия статут на тези двойки се водим от българското законодателство.

 

13. Българите, които живеят постоянно в чужбина, се броят в държавата, в която са. Системата е затворена за IP адреси извън страната.

 

14. Преброителите са достатъчно, въпреки отлива заради пандемията. Разчетите са направени за 50% електронно преброили се, а нашите очаквания са за много повече. Като пример – в Португалия 87 процента са се преброили електронно, в Словения – 82 процента.

 

Още въпроси, които ни вълнуват:

 

1. Каква е готовността за старта на преброяването на населението в нашата област на 7 септември?

 

Готови сме на 100% Имаме достатъчно преброители, освен това сме уверени, че много голяма част от хората ще се преброят онлайн.

 

2. Какво точно ще се преброява?

 

Преброяването прави своеобразна моментна снимка „с висока резолюция“ на хората и условията на живот в цялата страна. То показва какво е състоянието към един определен момент – 0.00 часа на 7 септември 2021 година.

 

Затова ще бъдат преброени всички хора, които пребивават на територията на България към този момент, независимо дали са български или чужди граждани, включително търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

 

Ще бъдат преброени също така всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят хора.

 

Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят.

 

3. Как ще се извършва преброяването?

 

Преброяването ще се извърши на два етапа – електронно преброяване по интернет от 7 до 17 септември и 18 септември до 3 октомври – с преброители. При втория етап преброителите ще обходят всички жилища в страната да преброят непреброените онлайн и да съберат 15-цифрените кодове от преброените онлайн домакинства.

 

4. Каква е възможността за електронно преброяване? Какво трябва да направят хората, които изберат този вариант?

 

Електронното преброяване е много по-лесен, сигурен и бърз вариант. И по-безопасен в условията на пандемия. Необходими са само: валиден имейл, ЕГН, номер на лична карта и интернет.

 

5. На какъв адрес се преброяваме - постоянен или настоящ?

 

Изключително важно в случая е да знаем, че се преброяваме на адреса, на който живеем в действителност, независимо от адресната ни регистрация. За да направим тази „моментна снимка“ на обществото, е необходимо да установим и това кой къде живее фактически.

 

6. Как се преброяват хората, които живеят под наем, но не са регистрирани на въпросния адрес?

 

Въпреки, че не са регистрирани, те трябва да се преброят там, където живеят. Не трябва да се притесняват, нито те, нито наемодателите, че данните ще отидат при данъчните. Тази информация е статистическа тайна и не може да бъде разпространявана, а и по закон не може да послужи като доказателство пред съда.

 

7. Как се преброяват студентите в чужбина?

 

Студентите в чужбина, независимо от възрастта им, ще се преброят в страната, в която учат. Студентите в България се преброяват в града, в който учат, а учениците, които учат в друг град в България, се преброяват към домакинството на родителите.

 

8. В преброяването влиза и жилищния фонд. В селата има много изоставени къщи. Те как ще бъдат отчетени?

 

Необитаваните жилища ще бъдат ангажимент на преброителите. Те ще имат за задача да ги опишат. Дори има отпечатани специални преброителни карти за това. И нещо повече, НСИ преди около година събра географските координати на жилищните сгради и след преброяването ще бъде поставена основата на статистически регистър на жилищата в страната.

 

9. В предварителна информация от НСИ беше обявено, че с преброяването ще се направи проучване на условията на живот, как стигаме до работното си място, дали хората с увреждания имат затруднения при достъпа до собствения си дом, дали търсим активно работа. Защо е необходима тази информация?

 

Въпросите за достъпна среда са най-новите и актуални въпроси в преброителната карта. Те са важни за цялото общество. Все повече значение в Европа и по света се отдава на качеството ни на живот, а досега ние не разполагаме с такава информация. И преброяването засега е единственият начин да бъдат събрани тези данни.

 

10. Какво ще се случи, ако някой не желае да бъде преброен? Или не желае да даде подробна информация?

 

Преброяването е задължително по закон. Има и предвиден глоби. Но за нас санкциите не са важни. Ние се интересуваме от информацията. Например данните за достъпната среда, за възобновяемите енергийни източници, за броя на необитаваните жилища – всички тези данни са важни за всички нас, за цялото общество. Така хората в България ще помогнат на самите себе си.

 

11. Как се запазва тайната на събраната информация?

 

Тайната е защитена от Закона за преброяването и Закона за статистиката. Но по-важното е, че българската статистика вече 141 години работи с данните на хората и фирмите, и няма случай на изтичане на индивидуални данни. Ние имаме традиции в тази сфера.

 

12. Тъй като сме в пик на коронавируса и много хора ги е страх от досег с непознати. Как се гарантира безопасността при контакта между преброители и граждани?

 

През август ни бяха предоставени указания от Министерство на здравеопазването за работата на преброителите. Те са запознати и инструктирани, че трябва да спазват правилата. Преброителите ще получат също маски и дезинфектанти. Но най-сигурният начин е да се преброим онлайн. Така срещата с преброител ще бъде само за предаване на уникалния код, който ще получим при електронното преброяване

 

14. Смятате ли, че ще има проблеми в ромските махали както в Сливен, така и в областта?

 

Избраните за тези райони преброители, са познати за местната общност. Те ще бъдат от махалите или например учители, които учат децата там. Имаме също съдействието на местни и национални неправителствени организации, които ще ни помагат в процеса на преброяване.

 

15. Крайните данни на 100% ли ще са актуални, или има вероятност все пак някой да остане непреброен?

 

Вероятно ще останат и непреброени хора по най-различни причини. Но накрая данните ще се съпоставят и с административни източници за верифициране. В крайна сметка, когато обявим окончателните данни, те ще бъдат 100% актуални към 7 септември 2021 г.

 

16. Каква част от обобщената информация от преброяването ще бъде публично достъпна и кога?

 

Първите предварителни данни за броя на населението ще обявим в края на тази година. След това до края на 2022 година периодично ще обявяваме готовата информация. И накрая цялата обобщена информация ще бъде публична. Затова и се прави преброяването – да получим данните и да ги предоставим на обществото.

 

17. Ще има ли възможност да се отворят временни преброителни пунктове?

 

Ако е необходимо, Централната комисия по преброяването може бързо да вземе решение за отваряне на такива пунктове на определени места, но в срока на преброяването – до 3 октомври.

 

Областна администрация Сливен

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев