ДЕПУТАТИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ЩЕ ТЪРСЯТ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА НА СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ РЕЧИЦА

...
31.08.2021 / 14:25

След възникнали в строителните дейности проблеми, става ясно, че успоредно с канализационната, трябва да се подмени и водопроводната мрежа на квартала

Среща с депутати от всички политически сили за възникнали проблеми по големия воден проект, изпълняван от „ВиК“-Сливен, беше инициирана днес от кмета на Сливен Стефан Радев. Проблемите са възникнали след започналите преди два месеца строителни дейности в кв. Речица, на обща стойност около 30 млн. лева, по изграждането на 28 км нова канализация и подмяна на стари и амортизирани водопроводи с дължина 4-5 километра.

Тревогата е, че възникналите проблеми са сериозни и могат да компрометират изпълнението на проекта за кв. Речица. При извършване на изкопните дейности изключително остарелите водопроводни тръби се късат, което налага постоянни ремонти, за да не остане кварталът без вода. Голяма част от старите водопроводни тръби се пукат и при обратния насип, потвърди управителят на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев.

Кв. Речица наброява 5 000 жители и е по-населен и от най-голямото село в община Сливен. Състоянието на водопроводната мрежа там е аналогично на ситуацията в селата, където остарелите 60-70-годишни водопроводи водят до непрекъснати аварии. Кметът подчерта, че според експертите най-добрият вариант за излизане от сложната ситуация в частта на проекта за изграждане на канализация на кв. Речица, който никога не е имал такава, е: успоредно с канализационната, да се подмени и водопроводната мрежа. Действията по осигуряване на допълнително финансиране се налага да са спешни, защото проектът за изграждане на канализацията на кв. Речица трябва да завърши в края на 2021 година. От „ВиК“ – Сливен е изготвен технически проект за подмяна на водопроводната мрежа на стойност 6 милиона лева.

Въпросът е: как да се осигурят тези средства от друг източник? Според кмета на Сливен, вариантите за финансиране са два: получаване на кредит чрез „ВиК“ холдинга и целево финансиране от МРРБ. Стефан Радев призова депутатите да помогнат за намиране на решение.

Депутатът от „Има такъв народ“ Владимир Русев оцени като правилен подхода за организирането на среща, която залага на общите усилия за намиране на изход. Той също е на мнение, че е най-добре да се синхронизира работата по изграждането на канализацията и водопровода на Кв. Речица. В най-спешен порядък Владимир Русев и колегата му Иван Клисурски ще обсъдят въпроса с експерти по водите. Русев заяви, че той и неговите колеги ще положат всички усилия за оказване на съдействие.

Димитър Сяров, депутат от „Демократична България“, запознат с драматичната история на канализацията на кв. Речица, изрази убеждението, че въпреки очертаващите се предсрочни избори, с лични контакти всеки от народните представители би могъл да помогне. „Най-важното е да поемем ангажимент към съгражданите си. – каза той. – Ще положа всички усилия. Качеството на водата и на въздуха са първостепенна ценност на Европейския съюз.“

Необходимостта от дофинансиране на строителството на водопроводната мрежа, според Десислава Танева от ГЕРБ, е ясна и не подлежи на съмнение. Проектът, до реализирането на който се е стигнало нелесно, трябва да бъде подкрепен с обединени усилия. Най-реалистичният вариант, според бившия министър на земеделието и горите е, между първото и второто четене на актуализацията на държавния бюджет, да се направи предложение за целево финансиране. „Да покажем, че в тази критична за града ни ситуация, интересът да решим проблема е общ!“ – призова тя присъстващите от всички партии депутати.

Въпреки трудната ситуация в момента в държавата, народният представител Атанас Зафиров от БСП също обеща, че ще направи всичко възможно политическата сила, която представлява, да се ангажира с проблема.

В срещата участваха областният управител на Сливен Минчо Афузов, председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев и управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. Стана ясно, че още утре всички народни представители ще получат от „ВиК“ – Сливен подробна писмена информация с всички технически и финансови параметри за същността на проблема и възможностите за решаването му.

Кметът Стефан Радев поздрави управителя на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев за навременното изготвяне на техническия проект за подмяна на водопроводната мрежа на кв. Речица. „Ако минимализираме политическото говорене, ще е от полза за всяка партия. – каза той. – Нали всеки иска да направи нещо добро за хората… Убеден съм, че всеки от нас го иска.“ Той посочи, че по-добрият вариант е целевото финансиране, защото при него няма да се налага то да се връща през цената на водата. Докато изплащането на кредит за водопровода ще натовари финансово ползвателите в цялата област.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев