ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН

...
31.08.2021 / 14:19

Предстоят две премиери и гостуване на международен театрален фестивал в Пловдив

Три значими театрални събития присъстват в афиша на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ през септември: две премиери за новия сезон и участие в престижен международен театрален форум – фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. И трите са достатъчно амбициозни и представителни, за да продължат да повдигат реномето на театъра. В същото време – достатъчно любопитни, за да ангажират вниманието на публиката.

В 25-тото юбилейно издание на „Сцена на кръстопът“ Сливенският театър ще представи топ постановката си от миналия сезон „В полите на Витоша“ на 15 септември. Тя е селектирана за участие в международния фестивал като едно от най-добрите представления от програмите на всички театри в България. Режисьор на представлението „В полите на Витоша“ е най-награждавания в последно време млад български режисьор Стайко Мурджев. Младият и вдъхновен актьорски екип се справя блестящо с високото професионално изпитание, зададено от режисьора. Спектакълът изключва възможността зрителят да остане безразличен.

Яворовата драма пожъна одобрението на театралната общност още при първите си срещи с публиката. Сливенската постановка „В полите на Витоша“ беше наречена „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“. Мощната и разтърсваща любовна драма е прочетена в съвременен контекст. Свободата на личния избор е в центъра на режисьорския замисъл. Прочитът на Стайко Мурджев вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на любовното страдание.

Отдавна представление на Сливенския театър не е участвало в престижния Пловдивски театрален фестивал. Участието в театралния форум „Сцена на кръстопът“ е признание за високите художествени достойнства на спектакъла „В полите на Витоша“ на Сливенския театър.

… И този сезон ръководството на театъра остава вярно на политиката си да търси интересни заглавия, които да се превръщат във високостойностни театрални събития. Изненадите за публиката започват с премиерата на 13 септември на спектакъла „Паническа опера“ от Алехандро Ходоровски.

Пиесата на екстравагантния, авангарден и сюрреалистичен поет, писател, актьор, режисьор, мим, маг, философ и фантаст с прозвище Ходо Сливенският театър поставя за първи път в България. В момента авторът е на 92 години, живее в Париж и продължава да твори. Името на родения в Чили в семейство на украински евреи магьосник в изкуството шества триумфално по света десетилетия наред. Ексцентричният Ходоровски е режисьор на култовите филми "Къртицата", "Свещената планина" и "Света кръв", автор на пантомими и комикси, основател на "паническия театър", енигматичен визионер на нашето време. Предстоящото запознанство на българската публика с творчеството му отваря нов прозорец към безкрайния свят на сценичното изкуство.

Режисьор на спектакъла е талантливият млад театрал и писател Петър Денчев, носител на специалната награда за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“. Едва на 35, с издадени 4 белетристични книги и създадени над 20 спектакъла в столични и извънстолични театри. В пресъздадените прелюбопитни миниатюри на сцената, публиката ще види актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска.

… В камерна зала „Слави Шкаров“ ще можем да видим класическа българска драматургия. Втората премиера на Сливенския театър на 28 септември е пиесата „Лазарица“ на Йордан Радичков, моноспектакъл на актьора от Сливенския театър Димитър Марков, който е и режисьор на представлението. Любопитна е очакваната съвременна интерпретация на много поставяната Радичкова пиеса за Лазар, който всеки сезон остарява с десет години на кичестата круша, със свраче гнездо и с емблема на орел върху ствола. Радичков е написал моноспектакъл за един артист и едно въображаемо куче. Сякаш този човек стои на някаква кула и в последните си минути на този свят си представя как животът е минал покрай него и през него.

Въпреки пандемичното време, екипът на театъра работи на пълни обороти. Да му пожелаем успех и достойно представяне в предстоящите творческите изяви.

 

 

 

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев