ЗАЛИЧАВАТ ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ В МЕДВЕН ЗАРАДИ СИГНАЛИ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИ ЖИВОТНИ

...
27.07.2021 / 15:58

Животновъдни обекти в котленското село Медвен са в процедура на заличаване, а удостоверенията за регистрацията им ще бъде обезсилена заради груби нарушения на ветеринарномедицинската дейност съгласно чл. 138 ал.1 т. 2 от ЗВМД. Това информира зам. - министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков в писма до областния управител на Сливен Минчо Афузов, съобщиха от областната администрация. „Слагаме край на дългогодишни проблеми, свързани с безнадзорни животни в Медвен, които унищожават посеви, градини и имущество в селото, в близките населени места и създават риск от тежки катастрофи по пътищата в района. При това тези животни са били регистрирани в животновъдни обекти, стопанинът им е кандидатствал за подпомагане. Компетентните институции са били сезирани и преди, но проблемите са оставали. Затова благодаря на МЗХГ и на БАБХ, че реагираха веднага след изпратените от нас сигнали на граждани. Съвместните ни усилия доведоха до справедлив резултат, защитен бе интересът на местната общност“, коментира Афузов.

 

В отговор на сигналите от местни жители на с. Медвен и от животновъди от гр. Котел бе разпоредена проверка спрямо лице - жителка на селото, която има отношение към четири животновъдни обекта. Три от тях са в полуразрушен бивш овцекомплекс в землището на с. Медвен и един – пасище, в землището на с.Градец, с официално регистрирани 171 животни. Жената е с четири регистрации като земеделски стопанин - две като физическо лице и две като управител на фирми, съобщават от МЗХГ.

 

През последните 5 години обектите, стопанисвани от нея, не са проверявани по законоустановените изисквания на управление и кръстосано съответствие. През 2019-2020 г. от ОДБХ – Сливен са били издадени шест акта с последвали наказателни постановления за отглеждане на животни в нерегистриран обект и други административни нарушения, както и за неизпълнение на дадени предписания за привеждане на обектите в съответствие със законовите изисквания. Част от глобите се събират чрез НАП. През първата половина на юли т.г. отново е извършена проверка. След нея е издадена заповед на директора на ОДБХ – Сливен за заличаване на регистрациите и обезсилване на издадените удостоверения за животновъдните обекти.

 

От МЗХГ информираха, че работата по казуса продължава. Предстои проверка по схемите за обвързано с производството подпомагане на животните. По данни на ДФ „Земеделие“, визираната стопанка е била кандидат като физическо лице за директни плащания от 2010 до 2021 година, включително. Като управител на фирми е подавала заявления за подпомагане по схемите за директни плащания с четири ЕООД, в различни години през посочения период. Директорът на БАБХ е информирал писмено ДФ „Земеделие“ за заличените обекти и обезсилването на удостоверенията за тях.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев