МУЗЕЯТ В СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГА ЗА ГОРЯНИТЕ

...
26.07.2021 / 11:31

На 22 юли (четвъртък) екип на Регионален исторически МУЗЕЙ /РИМ/ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен представи книгата "Под знамето на свободата: горяните", съобщиха от РИМ. Триезичното издание - на български, немски и английски език, цели да информира и провокира интереса на широката общественост към горянството, което се заражда в знак на несъгласие с установяването на комунистическо управление по съветски образец в България след 9 септември 1944 г. Чрез книгата се надяваме да достигнем до повече хора и да популяризираме факта, че именно българите са тези, които първи реагират срещу комунистическата власт на европейска територия.

 

Най-мащабно и най-добре организирано, горянското движение е било на територията на Сливенски регион, където в началото на месец юни 1951 г. съпротивата кулминира в първото масово въоръжено въстание срещу комунизма не само в Бълагрия, но и в Европа. Независимо от трагичния му завършек, то изразява копнежа на мнозина будни българи към възвръщане на свободата във всичките ѝ форми и проявления. С ясното съзнание, че действията им са обречени на провал, горяните се изправят срещу една перфектно организирана система, способна да задуши всеки акт на неподчинение, а тяхната самоотверженост, която неминуемо рефлектира върху живота и бъдещето на близките им, не бива да остава скрита, независимо от подмяната на един политически строй с друг.

 

Реализирано с финансовата подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ – България, изданието е дело на екип от Регионален исторически музей – Сливен съвместно с историка Мариан Гяурски, и е посветено на 70-годишнината от потушаването на най-ранното в Европа масово въоръжено въстание срещу комунизма

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев