XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН СЕ СЪСТОЯ ОТ 9 - 11 ЮНИ 2021г.

...
16.06.2021 / 12:01

От 9 до 11 юни 2021г., за двадесет и трета поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – уникалният Национален фестивал на детската книга. Въпреки многобройните трудности породени от пандемията от коронавирус и въведените противоепидемични мерки и ограничения, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане, убедени, че той е желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. И техните усилия се увенчаха с успех. Двадесет и третото издание на фестивала беше ярко и различно, защото съчета основните си цели с новите условия за провеждане. Идеите му - смели и силни, бяха реализирани с много желание, енергия и романтична всеотдайност. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина.

Фестивалът тази година премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, бяха успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Елена Павлова, Цветелина Спиридонова, Мария Ангелова, Ваня Аврамова, Галина Андонова, Сотир Гелев, Иван Раденков, Цанко Лалев и Милен Хальов; срещи с илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф.Виктор Паунов, Катина Пеева, Ралица Мануилова, Милена Радева, както и студенти от НХА; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории; откриване на изложба-илюстрации на Катина Пеева - носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „илюстратор” за 2020г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя; откриване на изложба „Театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца” - посветена на десетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и церемония по награждаването на отличените участници; театрални представления; концерти; танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”; карнавално шествие и др. В различните прояви се включиха над 6000 деца и юноши от Сливен и от страната, както и много гости на фестивала и на града.

Важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”. Бяха представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Гърция, Унгария, Италия, Германия, част от тях чрез видео-конферентна връзка. Докладите са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

По проект на РБ ”Сава Доброплодни” се проведе и кръгла маса на тема: „Библиотеки, деца, пандемия”, в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион и от регионалните библиотеки в Плевен, Силистра и Велико Търново. Представени бяха добри практики на български библиотеки и на библиотеки от цял свят за работа в променените реалности. Сред гостите на форума бе и проф.Ваня Янкова /УНИБИТ-София/.

И тази година централният площад и ларгото на града се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла: „Приказка без край...” и „Трите прасенца и вълкът Панайот” на театър „Мариета и Марионета” , „Принцесата и граховото зърно” на театър „Весел”, „Дядо вади ряпа” на ДКТ-гр.Пазарджик и кукленото шоу „Пътешествие с приказни герои”. които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои. Поради лошото време в третия ден на фестивала представлението на ДКТ-Пазарджик се проведе в кинозалата на Военен клуб – Сливен.

Двадесет и третото издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ се проведе майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”, в който се включиха студенти от НХА-София и от Художествената академия в гр.Сараево/ Босна и Херцеговина/, както и ученици от НХГ „Д.Добрович”.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми се включиха и преподаватели и родители. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината от д-р Мариана Марчева – председател на журито, Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на Организационния комитет на фестивала.

В истински празник се превърна и танцовият маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”, в който, въпреки дъжда, се включиха над 280 деца и юноши – ученици в различни сливенски училища и танцуваха танца на надеждата.

Тържествен концерт и церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 10.06.2021г. в ДТ ”Ст.Киров”. Наградите в различните категории бяха връчени: в категория „автор” – на Иван Раденков, в категория „Издателство” – на ИК „Мармот”, в категория „Илюстратор” на Сотир Гелев. За пръв път изборът за най-добър автор на професионалното жури и на детското жури съвпадна и наградата на детското жури бе връчена отново на Иван Раденков. За наградите в различните категории са постъпили над 50 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция.

Директорът на РБ „Сава Доброплодни” и организатор на фестивала – Росица Петрова-Василева, връчи специална награда на Лада Василева – президент на фирма АДКОМ за изграждането на графичен кабинет в библиотеката и осигуряване на графични таблети за награди на отличените участници в Международния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Борис Априлов” и принос за неговата реализация.

Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които и тази година се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж, Лондон, Братислава.

И тази година, съобразявайки се с противоепидемичните мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Многобройните прояви, включени в програмата, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение и с очакването на следващия фестивал.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев