ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

...
28.05.2021 / 20:33

Областният управител Минчо Афузов свика заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата с участието на зам.кметове и секретари на общините, представители на ОД на МВР, сектор „Пътна полиция“, РУ на МВР – Сливен, Областно пътно управление, РС ПБЗН, СБА, РЗИ, РУО, превозвачески фирми и ОДБХ. За първи път чрез видеоконферентна връзка в дискусиите участваха експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

Акцент в работата на комисията бе да се обсъди готовността на институциите да осигурят условия за безопасно движение по пътищата през летния сезон, както и предприемането на спешни мерки за превенция на риска от произшествия с безнадзорни животни.

 

След зимната поддръжка екипи на Областното пътно управление са извършили обходи на републиканската пътна мрежа. Регистрирано е място на концентрация на ПТП в община Нова Загора, на път ІІІ-5503 Радево – Елена – Златари, км 1+500 - 1+800, където през м.г. са станали три катастрофи, с ранени и загинал. В участъка се поставя „шумна“ маркировка за ограничаване на скоростта, подрязана е растителността край пътя за осигуряване на видимост, предстои опресняване на маркировката. „Шумна“ маркировка ще има и на новото кръгово движение в района на разклона за с. Тополчане. Инж. Валя Модева, началник отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Сливен, информира, че в момента се извършват ремонти на 10 обекта от републиканската пътна мрежа. Строителните дейности ще приключат до края на годината. Те включват полагане на нова настилка, след което ще бъдат сменени пътни знаци, маркировки, ще бъде подобрено отводняването. Планирани са по график косене на треви и рязане на храсти за осигуряване на видимост по пътищата.

 

Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР е организирал информационна кампания сред учениците преди края на учебната година. Открита е площадка по безопасност на движението в ОУ „Д. Рохов“ в Сливен. В учебните заведения ще бъдат раздадени информационни брошури и дипляни за спазване на основните правила за движение. По препоръка на Държавна агенция „Безопасност на движението“ кампанията ще насочи вниманието си към пешеходците. През първото тримесечие на годината в област Сливен са регистрирани 24 тежки пътно-транспортни произшествия. Ранени са 30 души, от които 11 са пешеходци. Само едно произшествие е предизвикано по вина на пешеходец, останалите – по вина на водача. От началото на годината до края на март има две жертви при катастрофи, станали извън населените места. През същия период м.г. загиналите са шестима.

 

Минимизирането на риска от пътни произшествия с пасищни животни, особено в планинската част на областта, бе друга основна тема на дискусия в Областната комисия. Проблемите са обсъждани многократно, хората очакват от нас ефективен контрол и търсене на отговорност от виновните стопани, подчерта областният управител Афузов. От Областното пътно управление са поставили на някои от рисковите места пътни знаци, указващи за възможна внезапна поява на диви или домашни животни на пътя. Направена е заявка за доставка на още такива знаци. От ОПУ и МВР съобщиха, че най-често произшествия и сигнали за безнадзорни животни на пътя има на територията на община Котел. Направено бе предложение общините съвместно със стопаните да организират поставянето на електрически пастири, каквито има на републиканския път Нова Загора - Твърдица. В този участък пътни произшествия с животни няма или са единични. Друга препоръка бе общините да организират инструктажи на земеделските стопани, ползвателите на пасища и мери, за да не се допуска излизането на животни на пътя, както и да осигурят безопасни маршрути за преминаване на стадата към пасищата. Ще бъде обсъдена от местната изпълнителна власт идеята безработни лица, назначени по програми за временна заетост към кметствата, да осигуряват надзора над пасищните животни, ако в населеното място не достигат пастири. От ОДБХ информираха, че изпитват сериозни затруднения в осъществяването на административния контрол заради липсата на т.нар. капани на територията на общините, където да бъдат временно настанявани заловени на пътя безнадзорни животни до установяване на собственика им. Той подлежи на санкция за нарушението. Тъй като в повечето случаи животните не са регистрирани, нямат марка или чип, установяването на собственика им е затруднено или невъзможно. В подобни ситуации законодателят е предвидил различни възможности, включително продажба на животното на търг.

 

В заседанието участваха зам.областният управител Димитринка Петкова, която е зам.председател, и гл.експерт Женя Андонова, секретар на комисията.

 

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев