КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „СВЕТЛИНА И ТЕХНОЛОГИИ“

...
18.05.2021 / 20:43

Кметът Стефан Радев откри изложбата „Светлина и технологии“ в Музея на текстилната индустрия. В нея са показани автентични уникални керамични лампи от І – ІV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон.

„Приносът на Сливен в развитието на осветителната дейност е безспорен и аз се радвам, че чрез тази изложба се отдава заслуженото внимание на всички, които са работили в тази сфера през годините“, каза кметът.

Първата електрическа крушка в България светва в Сливен през 1934 година, произведена от БЕЛФА – Българска електрическа лампова фабрика.

Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове.

От 2017 г. 16 май – денят, в който е извършен първият успешен опит с лазер, е обявен за Международен ден на светлината и светлинно базираните технологии. Изложбата се реализира по идея и с активното участие на Иванка Гецова от Астрономически клуб „Проксима” – Сливен. С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, „Светлина” АД – Сливен, „Неон 10” ЕООД – Сливен.

Откриването на изложбата бе на 18 май – Международен ден на музеите. Тя ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев