В МУЗЕЯ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ СЕ ОТКРИВА ИЗЛОЖБА "СВЕТЛИНА И ТЕХНОЛОГИИ"

...
18.05.2021 / 16:10

Изложбата се организира от Музей на текстилната индустрия и Астроклуб „Проксима” Сливен. С ценни експонати и документи се включват Национален политехнически музей, София, Държавен архив, Сливен, АД „Светлина”, Сливен и „Неон 10” ЕООД, Сливен.

Експозицията е във връзка с Международния ден на светлината и светлинно ориентираните технологии – 16 май, датата на която през 1960 година заработва първият лазер; 230 години от рождението на Майкъл Фарадей – британски физик и химик, който полага основите на електротехниката; 190 години от рождението на Джеймс Максуел – шотландски физик и математик, чиито уравнения показват, че електричеството, магнетизма и светлината са прояви на електромагнитното поле.

Информационни табла, демонстрационни уреди, оригинални експонати и документи представят природата на светлината, естествените и изкуствените източници на светлина, развитието на технологиите за осветление, историята на общественото електроснабдяване в България и ролята на Сливен за производството на осветителни тела у нас.

Откриването на изложбата е на 18 май (вторник) – международен ден на музеите, от 17 часа в Музея на текстилната индустрия в Сливен, пл.”Стоил войвода” № 3.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев