РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ " ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА С ОНЛАЙН ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

...
02.04.2021 / 17:39

От 1967 г., всяка година, на 2 април се отбелязва Международния ден на детската книга. На този ден през 1805г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен – автор на над 150 приказки и разкази, преведени на над 125 езика, между които: „Палечка”, „Снежната царица”,”Грозното патенце”, Новите дрехи на царя", "Храбрият оловен войник", "Малката русалка", „Дивите лебеди”, „Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и др., станали любими на поколения деца по целия свят.

Най-авторитетната награда в света за детска литература, наречена малка Нобелова награда, учредена през 1958г. от ЮНЕСКО, носи името на Ханс Кристиан Андерсен.

За да отбележи празника, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен подготви за своите малки читатели и за всички деца ново приключение в чудния свят на книгите. Тази година то е посветено на 100-годишнината от рождението на големия български писател Борис Априлов.

Борис Априлов (псевдоним на Атанас Василев Джавков) е български писател, хуморист, фейлетонист, драматург, автор на творби за деца и юноши, сценарист, автор на текстове на забавна музика. Роден е на 21 март 1921 г. в град Малко Търново, Семейството му произхожда от Лозенград /Одринска Тракия/, преселило се в България след турските гонения. Завършва гимназия в Бургас (1935), после е редактор във в. „Стършел” (1947 -1959), драматург в дирекцията на българските циркове (1959 - 1963), драматург в Драматичния театър на Сливен (1977 - 1980). През 1991г. се изселва със съпругата си в Израел, където умира. Автор е на детските книги „Приключенията на Лиско” (1957), „Топка в морето” (приказки, 1965), „Кончето Пончо” (1967), „Папагалчето и пеперудката” (приказка, 1968), „Приключенията на Лиско по море”, (роман за деца, 1968), „Лиско при квадратните същества”(1975), „Шестте пингвинчета” (1978), „Десет приключения на Лиско”(1987). Издал е и над 10 книги с разкази, повести и романи за възрастни. Оставя недовършения роман „Траверстаун”.

Автор е на пиеси за възрастни и сценарии за телевизионни сериали. Носител на редица награди за куклените си пиеси и на Националната награда „Петко Славейков” за цялостно творчество (1993).

Голяма популярност като автор Борис Априлов печели най-вече с произведенията си за деца. Поредицата му с приключенията на Лиско е любима за поколения български деца. Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Има обаче и читатели, които все още не са пътешествали със смелото лисиче, не познават философията на неговия приятел Магарето, а дори не са и чували за жабока, който мечтае да скочи до Луната, за да може просто да извика „Квак-кваак“ по посока на Земята. А колко вълнуваща може да бъде и срещата им с шестте пингвинчета. Всички те могат да се впуснат в забавни приключения с героите на Борис Априлов, проследявайки представлението „Лиско и приятели”.

Поради въведените извънредни противоепидемични мерки и невъзможността представлението да бъде гледано на живо в библиотеката, то може да бъде проследено онлайн на You Tube канала на библиотеката.

(https://www.youtube.com/channel/UCd3OaCJnim_DaMIB7X0_gnQ)

Линк към представлението в You Tube: https://youtu.be/AGWTst89yus

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев