ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ И САНКЦИИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ, КОИТО КАРАТ ВЕЛОСИПЕДИ И ТРОТИНЕТКИ ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА

...
02.04.2021 / 14:58

„Общинска охрана и СОТ-Сливен“ засилва проверките по Главната улица за водачи на велосипеди, в това число и електрически тротинетки и триколки, както и скейтбордове, ролери и др. подобни пътни превозни средства. Сред мотивите за това управителят на общинското дружество инж. Петко Чолаков посочи промените в текстовете на Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен, според които се забранява управлението на велосипеди и други двуколесни пътни превозни средства по пешеходната зона в централната градска част. Регламентира се и задължителното придружаване на деца до 12 години от пълнолетно лице. В случаите, когато придружителят е с детето, той трябва да осъществява контрол на движението да не е безразборно, за да бъдат избегнати по-сериозни инциденти.

 

„Неслучайно, Община Сливен инвестира толкова средства в изграждането на велоалеи и спортни съоръжения на открито. Имаме много добри условия за екстремно каране в планинската част, където да се демонстрират подобни умения и познания. Главната улица и пешеходната зона не са места за такъв тип управление“, е категоричен управителят на общинското дружество. Той се аргументира с това, че децата карат групово, с висока скорост, без ръце и на задна гума, което създава сериозни предпоставки за произшествия и тежки инциденти за малки деца и възрастни хора. Чолаков информира, че от месец март „Общинска охрана и СОТ-Сливен“ са започнали засилени проверки по Главната улица, които са констатирали множество нарушения.

 

„От началото на месец април предприехме съвместни операции и с представители на РУ-Сливен, като само през вчерашния ден, 1 април, 18 лица са с предупреждение, съставени са и 3 фиша на пълнолетни лица“, отчете още инж. Петко Чолаков. Той използва случая да апелира жителите на Сливен, особено родителите, да работят в семействата си с децата по отношение на това къде да карат своите велосипеди и подобните на тях.

 

„Ще продължаваме да контролираме процеса, но основната работа и дейност е в семейната среда, там където родителите трябва да налагат контрол като превенция“, добави в заключение Чолаков.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев