УЧИЛИЩЕН STEM ЦЕНТЪР „МЛАД ИЗСЛЕДОВАТЕЛ“ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В СЛИВЕН

...
01.02.2021 / 11:10

В Сливен ще бъде открит новоизграден училищен STEM център „Млад изследовател“, финансиран по Национална програма на Министерството на образованието и науката „Изграждане на училищна STEM среда“. Тази национална програма е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика.

Откриването на училищния STEM център „Млад изследовател“ ще се състои на 04.02.2021 г. от 14.00 ч. в СУ „Йордан Йовков“ – Сливен, съобщи Диана Кънева, директор на СУ „Йордан Йовков“.

Трансформацията на училищното пространство промени съществуващия кабинет по физика и астрономия и чрез нов интериорен дизайн се оформиха зони за активност, позволяващи различни режими за учене и творчество на учениците. Всички имат възможност да правят реални опити и да се обучават в интерактивна среда.

Технологичната среда е обезпечена с иновативни решения по природни науки: безжични научни лаборатории с компактни регистратори на данни; специализирани сетове с лабораторни пособия по биология, химия и физика; цифрови микроскопи; ученически таблети; интерактивен дисплей; софтуер за изследване и анализ на данните; мултидисциплинарни материали за провеждане на експерименти. Заедно със софтуера за анализ, регистраторите на данни осигуряват мултимедийно обучение по проекти. Компютърната лаборатория позволява на учители и ученици да онагледят учебния материал по природни науки и да разширят възможностите за реализация на проектно-базираното обучение.

Действащият STEM център стимулира креативността и професионалното израстване на учителите.

В първи етап на НП „Изграждане на училищна STEM среда“ проектът ни за изграждане на училищен STEM център „Млад изследовател“ бе одобрен и финансиран от МОН с 50 000 лв. и съфинансиран от училищната общност с 5004 лв.

Изграждането и функционирането на иновативната STEM среда предоставя на ученици и учители активно взаимодействие с различен тип технологии, характерни за 21 век, и фокусира дейностите върху практическото приложение на изучаваната теория.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2021 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев