КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОТЧИТАМЕ ВСЕ ПО-ДОБРО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

...
29.12.2020 / 14:17

Кметът Стефан Радев заяви пред журналисти, че изпълнението на общинския бюджет през последните години е все по-добро и към момента е близо 90 процента.

 

„Усилията ни са насочени към 100 % изпълнение на бюджета и смятам, че се приближаваме към тази основна цел. През 2015 г. тръгнахме с 55-60 %, заложено ни от предходното управление, а сега отчитаме близо 90 % изпълнение, което е значителен напредък в тази посока“, отбеляза кметът Радев. Той определи общинския бюджет за 2021 г. като значително по-голям с оглед на това, че продължава политиката на правителството за увеличаване на доходите в сферите на образованието, социалните дейности и администрацията. По думите му увеличението е свързано още и с отпуснатите от централния бюджет субсидии за общините.

Публичното онлайн обсъждане на Проектобюджет 2021 е насрочено за утре – 30 декември, от 10 часа.

„Към момента община Сливен няма просрочени задължения, включително и към доставчици, всички средства се изплащат в деня на падежа или преди това. Единственото, което остава да изплащаме е облигационният заем. Можем да кажем, че 2021 г. ще е последната, през която плащаме стари задължения от предходни управления към доставчици“, коментира кметът темата за финансовото състояние на общината. В тази връзка той допълни, че Общината е сключила договор за заем, свързан с реализация на проекта за ремонт на лифта, който възлиза на около 3 млн. лв.

 

„Това е единственият заем, който предвиждаме, инвестиционен е, вече имаме сключен договор, но все още не сме усвоили суми по него“, уточни сливенският градоначалник.

 

По отношение на политиката на Общината в подкрепа на местния бизнес, а именно освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“, които заради наложените противоепидемични мерки са затворени и не могат да работят, кметът заяви, че тя ще продължи до отмяната на мерките. Той определи като правилна и правителствената политика, насочена в подпомагане на бизнеса и хората, засегнати от корона кризата.

„Въпреки, че винаги съм защитавал тезата за финансова стабилност и на по-малко разходване на средства, смятам, че именно тези политики, провеждани в годините назад позволиха през тази година държавата да отдели значителни средства за допълнително подпомагане и въпреки това да имаме едни от най-добрите показатели като ниво на дефицит и на задлъжнялост спрямо останалите държави от Европейския съюз“, посочи още Стефан Радев.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев