ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В СЛИВЕН ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО

...
14.10.2020 / 14:01

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет-Сливен. С 29 гласа ,,за”, 1 ,,против” 9 ,,въздържал се”, общинските съветници гласуваха единствената точка в дневния ред, свързана с упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ,,Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД, гр. Сливен, което е насрочено за 20 октомври 2020 г. На него се очаква да бъде гласувано приемане на нов съдружник в дружеството – ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, а също и ,,ВиК-Сливен” ООД да получи финансиране от ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, в размер до 1,5 млн. лв. и за сключване на договор за заем, при условията на съгласуван между двете страни проект на договор за заем. Получените средства ще покрият безспорните просрочени задължения за ел. енергия на ,,ВиК-Сливен” ООД към ,,ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

 

,,Много пъти сме коментирали тежкото финансово положение на водното дружество. Към момента задълженията му възлизат на над милион и 600 хил. лв. за ел. енергия, което е сериозен риск за неговото бъдещо функциониране. С присъединяването му към ВиК-холдинга, финансовото му състояние значително ще се стабилизира и ще увеличи капитала му”, коментира гласуваното днес предложение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че това е важна стъпка и за стартиране на дейностите по проекта за водния цикъл, който се осъществява с финансова помощ от ОП ,,Околна среда”. Там е необходимо и съфинансиране от ,,ВиК-Сливен” ООД, което ще бъде възможно със заем от Фонда на фондовете. За да бъде отпуснат обаче този заем, е необходимо водното дружество да погаси задълженията си към Басейнова дирекция ,,Източнобеломорски район” и НАП.

 

,,Важно е структурирането на капитала на водното дружество. Това ще му осигури достъп до значителния финансов ресурс на ВиК-холдинга. Надявам се това да е решителна стъпка за разрешаване на финансовите проблеми на ВиК-Сливен”, каза още кметът Радев.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев