СТЕФАН РАДЕВ: ЦЕЛТА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ВИК-ХОЛДИНГА Е ФИНАНСОВОТО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ВИК-СЛИВЕН

...
13.10.2020 / 16:58

Целта на присъединяването на ,,Български ВиК холдинг” като съдружник във ВиК-Сливен, е да се стабилизира финансовото състояние на дружеството. Това обяви на брифинг кметът Стефан Радев, който коментира утрешното извънредно заседание на Общинския съвет с единствена точка упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ВиК-Сливен, насрочено за 20 октомври.

„Темата за нас е много важна, защото ВиК-Сливен очаква финансиране от държавата, респективно от холдинга. Това е начинът да се случи такова финансиране и заемно, а в последствие – увеличаване на капитала на ВиК дружеството със средства от ВиК холдинга“, каза кметът и посочи, че най-големите притеснения идват от разходите на ВиК-Сливен за електроенергия за помпените системи.

„ВиК-Сливен сами са намалили потреблението от язовира докато се ориентират до края на годината какво количество вода ще постъпи в него. Притесненията са от разходите за електроенергия за помпените групи. Една от непосредствените задачи на това ВиК-холдинга да стане собственик във ВиК-Сливен е да отпусне спешен заем за разплащане на натрупаните сметки“, обясни Стефан Радев.

По думите му не се очаква режим на водата. Не е обсъждано и увеличение на цената на услугата за крайните потребители.

„Цената зависи от бизнес плана на дружеството и от решението на КЕВР. Бизнес-плановете са 5-годишни. Те се правят при определени хипотези за валежите и респективно обема на язовира. Предполагам, че предстои да се прави такъв анализ от ВиК и от КЕВР, но за момента не е бил поставян въпросът“ каза още кметът Радев.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев