КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ЧАСТ ОТ ГРАЖДАНИТЕ, ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ВЕЛОАЛЕЯТА НА БУЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“

...
07.10.2020 / 15:05

Проектът за изграждане на велоалеи в Сливен се обсъжда още от 2014 година, като крайният му вариант е най-приемлив и за пешеходците, и за потока от автомобили. Освен това той дава възможност на повече хора да ползват велосипеди, най-вече на децата, както и да се намали движението от автомобили. Това заяви кметът Стефан Радев по време на инициирана от него среща с представители на протестиращите срещу проекта за изграждане на велоалея по булевард „Панайот Хитов“.

Те поставиха въпроса дали велоалеята може да се изгради на тротоара, за да не се отнема участък от пътното платно.

„Ако "качим" велоалеята на тротоара, ще ощетим пешеходците. В Европа се поставя въпросът да се спре автомобилното движение в централните градски части и да има велоалеи навсякъде. Булевард „Панайот Хитов“ се запазва в целостта си. Пропускателната възможност не се променя. И на двете ленти още има място за паркиране. Но най-важното – ще има за децата място, където да карат колела, както и хората, които се придвижват с велосипеди и тротинетки, които все повече се увеличават и също стават участници в движението“, обясни кметът.

Той заяви, че ще съдейства за провеждането на среща между проектанта и гражданите, на която да се дадат отговори на всички техни въпроси.

От срещата стана ясно, че по проекта са правени много промени, включително и в хода на изпълнение и е търсен оптималния вариант.

„Никога не сме спирали да удовлетворяваме едни или други искания, ако те са в посока на обществения интерес и ако е технологично възможно, разбира се. За мен е важно да продължим с усилията да изградим велоалеята в града. Още когато го започнахме казах, че този проект е важен не за днес, а за утре, защото днес малко хора ще му се радват, но е важно утре децата да карат по тези велоалеи и да не изостава Сливен от модерно развиващите се градове. Има много хора, които се радват на проекта, но те не изразяват тяхното мнение в публичното пространство“, каза още Стефан Радев.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев