70-ГОДИШНИНАТА ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА БОЙНОТО ЗНАМЕ ЧЕСТВА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 22 220 - СЛИВЕН

...
05.10.2020 / 16:47

Военно формирование 22220-Сливен днес отбеляза 70 години от връчването на бойното знаме. То е зачислено на 6 октомври 1950 г. с указ на Президиума на Народното събрание на Народна Република България.

 

В честването на годишнината се включи и кметът Стефан Радев, който в знак на почит, заедно с останалите гости, поднесе цветя пред паметника на танкиста.

 

Церемонията започна с тържествено строяване, посрещане на знамето и награждаване на военнослужещи и цивилни служители. Под звуците на тържествен марш премина личният състав и военна техника - четири танка Т-72 и две бронирани машини САУ 2С-1.

 

В празничното си слово към присъстващите командирът на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен полк. Любомир Вачев отбеляза, че през годините от своето създаване военното формирование се е утвърдило като достоен наследник и продължител на най-добрите традиции и умения на българското войнство.

 

„Нашите постижения са извоювани и защитени с много усилия, положени от целия личен състав“, заяви още полк. Вачев. Той отправи пожелания към всички за здраве, късмет, семейно щастие и разбирателство, силна воля и енергия за посрещане на предизвикателствата на днешното време.

 

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на Регионална служба „Военна полиция“ полк. Веселин Георгиев, началникът на Военно окръжие-Сливен подп. Иван Иванов, началникът на Военна болница-Сливен полк. Илиян Комитов, полк. Росен Кльонтов и подп. Ангел Атанасов – Командване на сухопътните войски, бивши командири и офицери на поделението през годините.

 

В рамките на честването с тържествен водосвет бе открита и нова фитнес зала в района на военното формирование.

 

Началото на формированието е поставено преди 72 години, когато през месец октомври 1948 г. в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини – от Казанлък, София и Пловдив. Със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949 г. новото танково съединение е вписано в регистрите на Българската народна армия като 3-та танкова бригада, която става съществена част от Трета Българска армия.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев