XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА СЛИВЕН, 23-25СЕПТЕМВРИ2020Г./ ВТОРИ ДЕН

...
24.09.2020 / 09:42

Вторият ден на XXII Национален фестивал на детската книга, 24 септември /четвъртък/, отново е наситен с интересни прояви.

 

От 9:00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” ще започне кръгла маса с международно участие на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”.

 

Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой.

 

Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той ще премине в две сесии – първата – присъствена, в която докладите ще бъдат представени от присъстващите участници, във втората сесия ще бъде с видео-конферентна връзка и ще бъдат представени останалите 9 доклада.

 

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

 

От 9:20ч., във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, ще бъде представен един уникален проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж” и Печатница „Симолини’ 94” ООД -Приказката на Вилхелм Хауф „Младият англичанин” разказана с илюстрациите на Борис Стоилов.

 

От 10.00ч. отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, ще бъде представена книгата „Шантавия до шия” на Радостина Николова. Радостина Николова е родена на 19 януари 1986г. в гр. Варна. Завършила е НХГ „К. Преславски”, специалност „Изобразително изкуство”, Английска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и магистратури по журналистика в НБУ и творческо писане в СУ.

 

Работила е като редактор в различни печатни и онлайн медии, сред които списанията Joy, Hello и Rozali. Има над 500 публикации в различни сфери и интервюта с български и чуждестранни известни личности. Автор е на книгите за деца: поредицата „Приключенията на мотовете”: кн.1.„Здравей, ново утре” (2013), кн.2. „Mукс отвръща на удара” (2014), кн.3.„Спасяването на хълцащата принцеса” (2015), кн.4. „Вълшебникът се смее последен” (2019); „Първата беля на Мукс” (2014) и „Принцеса Пагу не може да заспи”(2014) от поредицата „Приказки от света на мотовете”; „Оцвети мотовете” (2014), „Мотовете оцветяват” (2014), „Моите красиви рога” (2016), „Кико без крила”(2018) и „Шантавия до шия”(2019). Носител е на наградата „Бисерче вълшебно” за 2014г. и 2017г.

 

От 11.00ч. във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, е премиерата на книгата „Вкусът на приключенията” на Иван Раденков. Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”.

 

Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”. Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата - мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019). Посланик на детската книга за 2017г.

 

От 12.00ч. във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, ще бъде представена книгата „Уана. Една морска история” на Лили Спасова.

 

Лили Спасова е родена на 29.08.1969 г. в гр.София. Завършила е Библиотекознание и библиография в ДБИ-София и Библиотечно - информационни науки, Психология на развитието, образованието и културата и магистратура по културна политика в СУ „Св. Климент Охридски”. Седемнадесет години е работила като библиотекар. От 2009г. е главен експерт в ДАБЧ . В продължение на пет години е автор на детските списания „Арти” и „Ния балеринка”. Работила е и като водещ на предаването за деца „Пъстри приказалки” към Радио продукция „Роса”. Автор е на три книги за възрастни и на книгите за деца: „Една приказна история” (2007), „Приказките на Дара” (2009), „Ментолчо”(2019) и „Уана. Една морска история”(2020). Съвместно с д-р Лилия Старева е съставител на поредицата „Българската народна мъдрост по света”, в 8 тома. Нейни творби са публикувани в периодичния печат в България и Сърбия, а също и в електронни медии.

 

От 19.00 до 13.00ч., в различни сливенски училища, ще се състои истински литературен маратон - издателствата „Жанет 45”, „Кибеа”, „Мармот” и „Таралеж” ще представят най-новите си книги.

 

От 10:30 до 12:30ч. в РБ ”Сава Доброплодни” със съдействието на фирма ADCOM ще се проведе майсторски клас за студенти от НХА – „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” - Модератори: Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф. Виктор Паунов.

 

Провеждането на демонстрациите и обучението ще стане със съдействието на фирма ADCOM. Фирмата е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн, предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др. За провеждането на майсторския клас ADCOM предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието ще имат възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на модераторите, който ще презентират на живо професионална работа на таблета. Участниците и гостите на събитието /изявени художници, фотографи, издатели, специалисти в областта на графичната реклама/ ще имат възможност да се запознаят с най-високия клас графичен дисплей таблет на Wacom – Cintiq Pro 24, още 10 таблета от различни серии, сред които и иновативния Wacom Intuos Pro Paper Edition, който позволява на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

 

От 11:30ч. на откритата сцена на бул. „Цар Освободител” №1 ще започне представление на Театър „Трио“ - „Повече от магия”. Сценарий и режисура: Христина Арсенова Сценография: Емелияна Тотева. Участват: Александра Илиева-Енева, Ивайло Енев.

 

Театър „ТРИО” събира трима млади актьори – Александра Илиева-Енева, Ивайло Енев и Женя Георгиева, които след като завършват Националната академия за филмово и театрално изкуство „Кр.Сарафов”- София започват своя творчески път в трупата на Държавен куклен театър – Бургас. Обединени от стремежа си да експериментират в различни театрални форми, в тях се заражда идеята да създадат частен куклен театър, в който спектаклите са изградени изцяло върху музика.

 

Дейността на театъра е насочена главно към създаване и популяризиране на театрална продукция в България и чужбина, организация на арт-събития за деца. Участия в национални и международни фестивали: XVI Международен театрален фестивал за деца и младежи - Бурса, Турция (2011)., Международен театрален фестивал за деца и младежи „Забранено за възрастни" - Смолян (2012-2013), Международен ден на куклите в Измир” - Измир, Турция (2012-2015), Летен фестивал - Букурещ, Румъния (2013, 2014, 2016, 2017), Международен куклен фестивал на открито "Дните на куклите" - Бургас (2014 - 2016), XI Международен детски театрален фестивал - Анкара, Турция (2015.), XI Международен детски и младежки театрален фестивал "Ескишехир" - Ескишехир, Турция (2016), Международен куклен фестивал - Истанбул, Турция (2014, 2015, 2016, 2017), V Музикален куклен фестивал - Чилгок, Корея (2016), XVII Международен фестивал на сенките и куклите - Бурса, Турция (2017), XX Международен театрален фестивал „Гъливер" - Галати, Румъния (2017) и др.

 

От 13.00 ч. отново на открита сцена на бул. „Цар Освободител” №1 ще започне „Приказно пътешествие с DANON”. Със специалното участие на актьорите Мариета Ангелова, Даниела Тенева и Даниел Русев.

 

От 15.00ч. на бул. „Цар Освободител”, до сградата на НТС ще се проведе Творческа работилница: „Маска и грим за карнавала любим”.

 

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16.00ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките", театър „Мариета и Марионета” и ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

 

„Fireter - театър на огъня и сенките“. Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов. Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния. Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и пърформанси. Интерпретацията на съвременни и класически творби по нетрадиционен начин, както и мъдростта, съхранена в легендите, свещените обреди и ритуали на древни култури, е в основата на вдъхновението на екипа. Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия,Турция, Германия, Белгия и др., а в последните две години и на изданията на най-големия фестивал в Европа – „Глостънбъри фест” в Англия.

 

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” ще започне Тържествен концерт-спектакъл за официалната церемония по връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2020г. Със специалното участие на Александра Сърчаджиева и млади певци и танцьори от Сливен, Бургас, Пловдив и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев